„Кървав спорт“ – филмът, с който изгря звездата на Жан-Клод Ван Дам, даде на екшън жанра още една звезда, само че в групата на „лошите“. Образът на шампиона Чонг Ли, накрая сломен от Франк Дюкс /Ван Дам/, безспорно остава като един от водещите гадове от филмите за бойни изкуства, който обаче освен неприязън предизвиква и респект с бруталния си външен вид и страховити бойни умения. В него се превъплъти китайският актьор Боло Юн, за който ролята в „Кървав спорт“ също бе първата поява в мащабна продукция.

Мощна фигура с масивни мускули на културист, която избухва в къси, разрушителни удари и помита всичко по пътя си – това е впечатлението от Боло Юн, което няма да бъде забравено никога от неговите фенове.

След сагата с Ван Дам актьорът-боец от Китай игра и в редица други филми, но като че ли никога не успя да надхвърли страховитото впечатление, което направи още с първото си появяване в голяма продукция. Такъв го помним в разцвета на силите му, но как изглежда Юн сега?

Нека накратко да проследим историята му.

Роден е в Гуанджоу, Китай, през 1946 година и от 10-годишна възраст учи няколко стила кунг-фу при различни майстори. Проявява интерес и към културизма и дори става „Мистър Хонконг“ в този спорт, като държи титлата в продължение на 10 години.

Заради внушителната му фигура започват да му дават роли на злодеи в китайски и сингапурски продукции.

Среща се с Брус Лий по време на снимки на реклама на цигари „Уинстън“ и двамата се сприятеляват. Приятелството им довежда до покана от Лий за Юн да участва във филма „Навлизане в Дракона“, след който Юн приема и името на героя си – Боло.

След смъртта на Брус Лий, Боло му отдава дължимото и признава, че „няма да има втори като него и аз имах привилегията и честта да го наричам приятел“.

През 70-те и 80-те години Юн се снима в редица филми за кунг фу.

Неговият пробив идва с „Кървав спорт“, където играе противника на героя на Ван Дам. Филмът е с бюджет от 1,5 милиона долара и става хит в боксофиса през пролетта на 1988 година.

 

Ван Дам и Боло Юн се сприятеляват по време на снимките дотолкова, че белгиецът не иска и да чуе някой друг да изиграе неговия противник в следващия му филм – „Двоен удар“.

Следва появата в още много филми за бойни изкуства и Боло става все по-ангажиран. С възрастта обаче той се появява все по-рядко на екран.

През 2007 година започва в главната роля на филма „Последния боец“, но не завършва снимките поради други заетости. Филмът е довършен без него.

Боло Юн е участвал в над 90 филма в своята кариера.

 

С годините външността му се променя и сега той вече не е мускулестото и експлозивно чудовище на бойните изкуства, а се доближава повече до класическия образ на източен учител и наставник в усвояването на тези умения.

 

Така изглеждат днес смъртните врагове от хитовия филм „Кървав спорт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук