Албания, протест

Вместо в посока на успокояване на ситуацията, поведението на албанските лидери води до увеличаване на политическото напрежение в страната, пише МИА. Управляващата социалистическа партия внесе искане, подписано от 55 депутати, за уволнение на президента Илир Мета, който пък на свой ред има вероятност да разпусне парламента. Премиерът Еди Рама продължава с предизборните дейности, а обединената опозиция обяви ежедневни протести в цялата страна.

Правителството на Еди Рама, което декларира проезропейски стремежи, получи звънък шамар с отказа да се назначи дата за начало на преговорен процес за членство в ЕС. Обединената опозиция вижда в това потвърждение на своите обвинения за срастване на властта с мафията и нейната замесеност в престъпне дейнсти като разпространение на наркотици. От друга страна обаче в Албания тече реформа в съдебната система, която доведе до много уволнения и остави Конституционния съд само с 1 съдия, и то с изтекъл мандат. Останалите бяха отстранени заради проблеми с произхода на имущественото им състояние, а управляващите твърдят, че именно тези реформи са изплашили и активизирали опозицията.

Опозицията започна протести в цялата страна, а президентът реши да отложи предстоящите местни избори, докато напрежението стихне. Управляващата социалистическа партия обаче е решена да ги проведе независимо от това дали опозицията ще участва и затова решението на президента предизвика острата реакция на партията на Рама и тя се обяви за отстраняване на президента. Нещата могат да стигнат обаче до задънена улица, тъй като нещата с евентуалния импийчмънт сигурно ще стигнат до конституционния съд, който обаче не функционира.

След подаване на искането до парламента за уволнение на държавния глава, което се очаква много бързо да влезе в дневния ред, кабинетът на Мета изпрати искане до председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Клемент Згури за точния брой на народните представители в настоящия състав на парламента, тяхната пълна идентичност и от кои избирателни звена идват.

Сутринта, коментирайки инициативата за неговото уволнение, Мета каза, че той е избран от парламент, „със сигурност не като този, а от напълно легитимен парламент“, което означава, че непълният парламент не е легитимен за него. В парламентарната зала има 123 места, от общо 140, както трябва да бъде.

На поста ръководител на албанската държава с петгодишен мандат, Мета бе избран от предишния състав на парламента в края на април 2017 г. и пое поста през юни.

Междувременно премиерът и лидер на социалистите Еди Рама не се отказва. Избирателната коалиция „Алианс за европейска Албания“, водена от социалистите, продължава категорично с предизборните дейности, като твърди, че на 30 юни ще се проведат местни избори.

От друга страна, обединената албанска опозиция днес заяви, че продължава „много по-силно“ с протестите. Те ще се проведат във всички градове на страната и вероятно през следващата събота ще бъде организиран голям „национален протест“, който ще бъде девети поред.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!