Карън Донфрид

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид ще се срещне с българското ръководство в София на 18-19 май. Това се посочва в писмено изявление на Държавния департамент на САЩ, публикувано във вторник.

В документа се отбелязва, че дипломатът „ще проведе поредица от срещи на високо равнище, за да потвърди силното двустранно партньорство между САЩ и България“.

Министерството на външните работи отбеляза, че „по време на посещението си помощник-държавният секретар Донфрид ще се срещне с високопоставени български правителствени служители и лидери на политически партии и ще обсъди редица ключови въпроси, включително силното двустранно [българско и американско] сътрудничество в областта на сигурността“, отговора на НАТО на войната на Русия в Украйна, ангажимента на САЩ да „подкрепят енергийната сигурност на България и усилията за борба с корупцията, както и други регионални въпроси“.

Държавният департамент припомни, че българският министър-председател Кирил Петков е разговарял с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, държавния секретар Блинкен, заместника му по политическите въпроси Виктория Нюланд и помощника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан във Вашингтон по време на посещението си в САЩ на 9-10 май. На свой ред министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посети България през март.

„Посещението на помощник-държавния секретар Донфрид ще надгради тези неотдавнашни контакти и ще положи основите за следващата среща в рамките на двустранния стратегически диалог между САЩ и България по-късно тази година“, заключиха от службата.

Карън Донфрид е американски експерт по външна политика, която в момента е помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От април 2014г. до септември 2021г. става първата жена президент на Германския фонд Маршал – безпартийна институция за предоставяне на безвъзмездни средства, посветена на насърчаването на сътрудничеството и разбирателството между Северна Америка и Европа. Преди това Донфрид работи десет години като европейски специалист в Изследователската служба на Конгреса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук