Йенс Столтенберг, НАТО

Финландия и Швеция официално подадоха днес молби за членство в НАТО – решение, до което доведе инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс. Очаква се процесът по приема им да отнеме само няколко седмици.

Вчера шведският министър-председател Магдалена Андершон обяви, че двете държави ще подадат заедно кандидатурите си за членство в НАТО в централата на военния алианс в Брюксел.

„Щастлива съм, че сме поели по един и същи път и можем да го направим заедно“, заяви Андершон по време на съвместна пресконференция с финландския президент Саули Нийнистьо.

Швеция и Финландия поддържаха неутралитет по време на Студената война и тяхното решение да се присъединят към НАТО е сред най-значителните промени в европейската архитектура по сигурността от десетилетия.

„Това е исторически момент, от който трябва да се възползваме. Съюзниците сега ще решат за следващите стъпки по пътя ви към НАТО“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на кратка церемония в щабквартирата на алианса, на която посланиците на двете страни в пакта подадоха молбите си за присъединяване.

Кандидатурите трябва да бъдат разгледани от 30-те държави членки. Очаква с епроцесът да отнеме близо две седмици. Възможна пречка пред финализирането на процеса по присъединяване е опозицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който преди изрази резерви относно членството им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук