Майк Помпео
На снимката: Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун иска да получи икономическа помощ и гаранции за сигурност от САЩ в замяна на денуклеаризация на страната си, заяви американският държавен секретар Майк Помпео.

Пред комисията по външните работи на Камарата на представителите Помпео каза, че историческите разговори все още „са насрочени за 12 юни“, въпреки информациите за различия между двете страни. През последните седмици държавният секретар се срещна два пъти с Ким Чен Ун.

„Оптимисти сме, че можем да постигнем резултат, който ще бъде чудесен за света“, каза Помпео.

По време на последната си среща с Ким двамата са говорили за общите си цели за преговорите.

„Все още имаме много работа, за да намерим обща основа – каза Помпео – Но Ким откровено сподели, че разбира, че икономическият ръст на неговия народ, благоденствието на неговия народ, зависи от стратегическа промяна“.

Помпео каза още, че е разяснил на Ким американската гледна точка за това какви стъпки трябва да предприеме Пхенян, включително и работата по проверката, за да демонстрира „истинска денуклеаризация“.

„Той даде ясно да се разбере, че за него е важно, когато дойде това време, когато тези цели бъдат постигнати, той от своя страна да получи в замяна икономическа помощ от Америка под формата на познания за бизнеса в частния сектор и ноу-хау“ – разкри държавният секретар.

Помпео каза също, че Ким иска уверения за сигурност от света, „краят на статута, който стои между Южна и Северна Корея, с крайната цел евентуален мирен договор“. В заключение държавният секретар подчерта, че според него САЩ досега не са направили никакви отстъпки за Ким и нямат намерение да правят такива.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук