На снимката: Юлия Скрипал
На снимката: Юлия Скрипал

Дъщерята на бившия двоен агент Сергей Скрипал, Юлия, отказа помощ от руското посолство във Великобритания, като съобщи това чрез заявление в „Ройтерс“. Рускинята отбеляза още, че баща й, който е бивш полковник от „Главно разузнавателно управление“ (ГРУ), има нужда от още време за възстановяване.

„Благодаря за предложената помощ от руското посолство, но в момента не искам да ползвам услугите им. Надявам се след време да се върна у дома в родината си. След като се събудих след 20-дневна кома разбрах, че и двамата сме били отровени. Все още не мога да повярвам, че сме били нападнати по този начин. Шокира ме самият факт, че е използван нервнопаралитичен газ. Късметлии сме, че оцеляхме след този опит за убийство. Аз бях изписана от болницата на 9 април, като лечението продължава и до днес. Животът ми се обърна с главата надолу и в момента се боря с мисълта за това предателство. Днес реших да пропусна рехабилитацията си и да направя това изявление, за да изясня някои въпроси. Моля всички да уважават личния ми живот и този на баща ми, тъй като ни трябва време да се възстановим“, каза Юлия Скрипал.

Тя бе в по-малко критично състояние от баща си след атаката с нервно-паралитичен газ през март в Солзбъри и дойде първа в съзнание. Двамата оцеляха въпреки предсказанията на дезертирали на Запад разработчици на газа тип „Новичок“, че няма да се оправят. Случаят предизвика грандиозен дипломатически скандал между Лондон и Москва, който скоро се разрасна неимоверно и доведе до експулсиране на дипломати както от страна на Запада, така и от страна на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук