Десислава Иванчева, Биляна Петрова
на снимката: Кметът на Район "Младост" Десислава Иванчева и зам.-кметът Биляна Петрова

Съдът отстрани Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от длъжност, като се мотивира, че това е необходимо, за да не повлияят на свидетелите и да не злоупотребят с власт. Причина за това становище на обвинението стана депозираната в понеделник заповед за освобождаване на зам.-кмета Румен Русев, който беше свидетел по делото и не даде показания в нейна полза. По думите на наблюдаващия прокурор Илиян Рангелов, целта на тази мярка е временна и е взета на първа инстанция. Тя се прави с цел да не се възпрепятства събирането на нови доказателства по делото.

Рангелов обясни, че зам.-кметът Биляна Петрова също е отстранена, защото с действията си показвала желание да наследи на кметския стол Иванчева, както и че има опасност да повлияе върху свидетелите.

Подсъдимите имат право да обжалват решението на съда в рамките на 3-дневен срок пред Специализирания апелативен съд, който трябва да се произнесе преди следващото съдебно заседание. Иванчева и Петрова ще обжалват.

PR-ът на кметицата, Петър Кърджилов, каза, че г-жа Иванчева иска да продължи гражданското управление в район „Младост“ и той временно да изпълнява длъжността кмет.

По време на заседанието Десислава Иванчева каза, че случващото се с нея е репресия. По думите й няма конкретно доказателство, което да доказва вина, а прокуратурата работи с предположения. Тя добави, че е изпратила молба до главния прокурор Сотир Цацаров, в която моли той да разреши обвиняемите да дадат пресконференция, на която да разкажат за случващото се с тях. Биляна Петрова коментира, че й е идвало да се самоубие и че по време на задържането си е помислила, че я отвличат. Тя разкри ужасяващите условия в ареста. Петрова изтъкна, че не знае с кое действие е извършила престъпление и не знае в какво я обвиняват прокурорите.

Искането за отстраняване от длъжност на кметицата на район „Младост“ е базирано на твърдението на прокуратурата, че в арестното помещение, където изтърпява мярка за неотклонение, Иванчева е изготвяла документи в качеството си на кмет, предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, и те са достигали до общинската администрация. Кметицата беше арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата с колосална сума пари – 70 хил. евро, подкуп от строителен предприемач. В кабинета й пък разследващите са намерили стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и се ползват за изнудване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!