Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес, че администрацията на президента Доналд Тръмп се е приготвила да започне военни действия, за да прекрати кризата във Венецуела.

„Президентът бе кристално ясен и изключително последователен. Военни действия са възможни. Ако това е, което се налага, това ще нещото, което САЩ ще направят“, заяви Помпео пред телевизия „Фокс“.

Държавният секретар бе пределно ясен, че САЩ предпочита мирно прехвърляне на властта с оттегляне на президента Николас Мадуро от власт и организиране на нови избори.

„Но президентът даде ясно да се разбере в случай, че настъпи моментът – и ние всички ще трябва да вземем решение кога точно е настъпил той, в крайна сметка президентът ще трябва да вземе това решение. Той е готов да го направи, ако е необходимо“, каза още Помпео.

В отделно интервю за Си Ен Ен съветника по националната сигурност Джон Болтън заяви, че държавният секретар ще разговаря по-късно с руския си колега за ситуацията. И Болтън и Помпео често са обвинявали Русия и Куба за това, че подкрепят режима на Мадуро.

„Руснаците са най-добри в хвърлянето на пръст в очите – заяви Болтън – Те използват кубинците като сурогати. Те обичат да имат контрол над страните в тази част на света.“

По думите на Болтън Русия не провежда идеологическо противопоставяне, а „добрата стара политика на силата“. Затова САЩ имат доктрината „Монро“, „от която ние избърсваме прахта в момента“, добави съветникът. Той призова кубинците да преосмислят своята роля в региона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!