Владимир Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин подписа указ за допълнителни категории украински граждани, които ще имат право да кандидатстват за руско гражданство по опростен начин. Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация.

„Той предоставя право да се кандидатства за гражданство в Руската федерация по опростен начин… за граждани на Украйна, които нямат гражданство в друга държава, родили се и постоянно пребиваващи на територията на Република Крим и Севастопол и напуснали посочените територии до 18 март 2014 г.”, се казва в постановлението.

Указът се отнася и за техните деца, в това число и осиновени, както и за съпрузи и родители. Всички те могат да получат руски паспорт по опростена процедура.

На кандидатстване за руско гражданство по опростена процедура ще имат право и гражданите на Украйна и лицата без гражданство, които имат разрешение за временно пребиваване в Русия, удостоверение за бежанец, удостоверение за временно убежище на територията на Руската федерация или удостоверение за участие в държавна програма за подпомагане на доброволното преселване. Руски сънародници, живеещи в чужбина и постоянно пребиваващи на територията на някои области на Донецк и Луганск в Украйна от 7 април 2014 г. и 27 април също ще имат право на това. От това могат да се възползват и техните деца, включително осиновени, както и съпрузи и родители.

С този документ президентът опрости процедурата по получаване на руски паспорт от чуждестранни граждани и лица без гражданство, които са или роднини по пряка възходяща линия, или осиновители и съпрузи, подложени на незаконна депортация от територията на Автономната съветска социалистическа република Крим, както и техните роднини по права низходяща линия – деца и съпрузи.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!