В Международния ден на труда попитахме участниците в традиционната манифестация на БСП какво си пожелават за празника. Сред отговорите се чуха нетрадиционни предложения, макар и на шега, като това освен Ден на труда, да има и ден на безработните.

„Трябва да има и ден на безработните, бедните, ограбените, излъганите. Тук знаете ли какво ще бъде? Вълна от хора. Нали разбирате шегата ми в каква насока е? Аз пожелавам да победи разумът и разумът да се насочи към БСП”, каза един от присъстващите.

Като се има предвид аудиторията на събитието, очаквано всички заявиха, че ще вземат участие в предстоящите европейски избори, като разбира се, ще гласуват за столетницата. Не липсваха и лъскави суперлативи за възможностите на партията.

„Ако дойдем на власт сигурно ще бъде много, много по-добре, защото ще намалее безработицата, инвестиции ще дойдат, хората, които сега мизеруват, мисля, че при нас няма да бъде така.”

Въпреки, че депутатите на БСП вече от няколко месеца не влизат в залата на Народното събрание и не участват в законодателния процес, върлите им привърженици все пак ги оправдават, призовавайки да гледаме в дълбочина на нещата.

„Най-много се вижда онова, което не е на първа линия. Защото като излязат от парламента аз не ги виждам, аз не ги чувам. Но много важно е да виждаме чрез въображение, чрез разум, а не просто така – нещо, което ни е дадено да виждаме.”

Не липсваха и представители на традиционната за българина разрушителна народопсихология.

„След като няма грижа за хората, значи няма държава. За мен държавата България в момента я няма. Една територия, която тайно и под сурдинка се разпродава. Съжалявам, че трябва да го каза на празника, но това мисля.”

Скандалът с апартаментите на властта очевидно е предизвикал силно недоволство у гражданите. Той бе споменаван не само от представители на върхушката в БСП, но и от възмутените им привърженици.

 „Аз бих искала да застана лице в лице с Цветан Цветанов и да го попитам как той би могъл да ме погледне в очите с моите 300 лева пенсия и неговите милиони само за един кирлив апартамент. В гробищата никой нищо не е занесъл. Да знае и той, че колкото и да ламти за богатство, всичко остава тук, на земята на някого си, но не и на него.”

Още от допитването на ДЕБАТИ.бг в днешния празничен ден вижте в следващото видео:

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!