Майк Помпео
на снимката: Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова да се остави настрана съперничеството в Близкия изток, за да се отклони влиянието на Техеран и обеща да „премахне всеки един ирански ботуш от Сирия.“

„Време е старите вражди да приключат в името на благото на региона“, заяви Помпео в Кайро по време на близкоизточната си обиколка, за да обсъди плановете на САЩ за изтеглянето на войските от Сирия.

Щатите „ще използват дипломация и работа с нашите партньори, за да изгоним и всеки един ирански ботуш“ от Сирия и ще увеличим усилията си „да донесем мир и стабилност за дълго страдалите сирийски граждани, каза той.

Държавният секретар заяви в четвъртък, че пълното изтегляне на американски военни от Сирия ще се случи, независимо от критиките.

„Президентът Тръмп реши да изтегли войниците ни и ние ще направим това“, каза Помпео пред журналисти по време на съвместна пресконференция в Кайро с египетския външен министър Самех Шоукрю.

Ръководителят на американската дипломация е на дипломатическо турне в Близкия изток, което трябва да приключи на 15 януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!