Пореден масов протест в Белград. Участниците в демонстрацията отново разкритикуваха политиката на президента Александър Вучич и поискаха оставката му, както и тази на министъра на здравеопазването.

Протестите в Сърбия се провеждат ежеседмично от началото на декември. Причината е нападението срещу лидера на опозиционната партия „Левица“ Борислав Стефанович и двама негови сътрудници в град Крушевац на 23 ноември. Тогава полицията съобщи, че заподозрените за побоя са задържани, но опозицията обвини властите, че са допуснали политическо насилие.

Отново демонстрацията премина под мотото „Един от пет милиона“, която се зароди след коментар на президента Вучич, че няма да отговори на исканията на демонстрантите, „дори ако те са пет милиона“.

В събота хиляди хора се събраха пред Философския факултет на Университета в Белград. Към тях се обърна към ръководителя на профсъюза на медицинските работници и фармацевтите на Сърбия Раде Панич, който поиска оставката на здравния министър Златибор Лончар.

Недоволството беше предизвикано от неотдавнашното посещение на Вучич в онкохематологичното отделение на „Институт майка и дете ”в пика на грипната епидемия. Така, по мнението на протестиращите, президентът е изложил на риск състоянието на тежко болните деца.

„Няма да оправдая колеги, които не са имали смелостта да спрат това. Отговорността не лежи дори върху плещите на президента Вучич. Той не е компетентен, той не разбира нищо от медицина. Това, че той е решил да посети такава болница е въпрос на маркетинг и политика. Но отговорността е на министър Лончар ”, заяви ръководителят на сръбския синдикат на медицинските работници и фармацевтите пред демонстрантите.

Демонстрантите смениха обичайния маршрут на протестното шествие през центъра на града и влязоха в автомобилен тунел, когото нарекоха „тунел на лъжите“ и го облепиха с листовки с критики към държавния глава.

След това участниците в шествието се отправиха с плакати и свирки пред сградата на парламента, правителството и тази на Радио и телевизия на Сърбия, правителството на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук