Независимо дали говорим за сладки ферментиращи плодове, магически гъби или листа от кока, наркотиците съществуват още от началото на растителния и животинския свят.

Много видове съзнателно търсят наркотици и определено знаят къде да ги намерят.

Ето някои от тях:

№1 Валаби на опиум

Валабите в Тасмания често могат да бъдат видени да се въртят в кръг, особено след като са хапнали добре от местните макови полета. Това дори се е превърнало в голям проблем за властите в страната, която е най-големият производител на законно отглеждан опиум за фармацевтичната индустрия.

Валабите най-често нападат маковите полета, когато храната им е оскъдна. Те ядат опияняващите глави на растението.

№2 Маймуните на остров Сейнт Китс

Маймунките Вервет на карибския остров Сейнт Китс имат дългогодишна история с алкохола. Поглъщайки ферментирала захарна тръстика, отглеждана от индустрията на острова, те буквално се напиват. Проучванията в поведението им показва, че алкохолизмът при маймуните е сходен като при хората. Повечето пият в умерени количества, но около 12% – не. Младите маймуни са по-склонни да се напиват от по-възрастните.

№3 Слоновете и Марулата

Отдавна се смята, че слонове в Африка се напиват от ферментиралите плодове на дървото Марула, на български – Склерокария. Наблюдавани са много случаи, при които слоновете до такава степен са пияни, че не могат да вървят. В Индия дори има случаи, при които пияни слонове убиват хора. Учените обаче смятат, че плодовете на дървото не са достатъчно интоксикиращи, за да причинят такова сериозно напиване, затова те предполагат, че има още някакъв опиат, който слоновете употребяват.

№4 Елените и магическите гъби

Елените в Западна Европа са силно зависими към халюциногенни и силно токсични гъби Аманита мускариа или червена мухоморка. Учените твърдят, че елените имат желание да избягат от света около себе си. Ярко червените гъби се считат за отровни и могат да причинят сериозни щети на хората. Но не и при елените. Между другото като противоотрова в Сибир пият урината на елените.

№5 Дебелорогият овен и лишея

Дивият дебелорог овен в Канада обожава опияняващият лишей. Той е готов да преброди десетки километри само и само да се сдобие с него. Лишеят расте на жълти петна върху голи скални повърхности. След като изстъргва камъка със зъбите си, за да извади лишея, овенът го изяжда. Това го прави замаян, дори луд. Но сигурно си заслужава…

№6 Пойните птици във Виена

Пируването с ферментирали плодове и летенето са опасна комбинация. През 2006г. 40 пойни птици били намерени мъртви във Виена. Оказало се, че коремчетата им са пълни с гниещи плодове, а вратовете им били счупени, след като се блъснали в прозорците. Учените там установили, че черните им дробове били толкова увредени, че приличали на органи на хронични алкохолици.

№7 Прилепите

Прилепите в Централна и Южна Америка често ядат ферментирали плодове. Те обаче имат късмета, че могат да носят на алкохол. Оказало се, че дори когато са пияни, прилепите могат да летят и да използват способностите си да се ориентират. Учените изследвали 106 прилепа – някои пияни, други – трезви, но не установили почти никакви разлики в поведението им.

№8 Ягуарите и лианите

Ягуарите в Амазонската джунгла са силно пристрастени към кората на халюциногенните лиани. Най-бързите животни буквално гризат кората на лианата. Това прави поведението им странно, подобно на това, което се случва с котките, когато опитат котешка трева. Лианата се използвала от индианците като съставка в наркотична напитка, която предизвиква т.нар. „ягуарни очи”.

№9 Пероопашата тупая

Малайзийската пероопашата тупая е еволюирала дотолкова, че да може да оцелява само с ферментиралия нектар на бертамската палма. Животното с размер на мишка може да пие повече алкохол от теглото си, без да му личи.

№10 Гъсениците и коката

Гъсениците в Перу и Колумбия се хранят с растенията кока, като могат да погълнат 50 листа на ден. Повечето насекоми избягват растението, което е суровата съставка на кокаина, тъй като то може да причини сериозни увреждания, дори смърт. Проучванията показват, че допаминовите рецептори на копринените буби и гъсеници са напълно устойчиви на коката.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук