Партиите ДСБ, „Да, България”, форматът „Нова република”, „Зелените” и ДЕОС обявиха общата инициатива „Български манифест за Европа”. Целта е тя  да запълни липсата на „ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна Европейска държава” и да зададе посока за развитието на държавата.

Изненадващо Николай Ненчев напуска Реформаторския блок и също се присъединява към новата инициатива.

По думите на лидерът на „Да, България” Христо Иванов новата платформа, не е предизборна и не е коалиция, а инициатива, която ще работи, за да не се позволи на правителствената пропаганда да изпълни изцяло европейската тема.

„Под пропагандата и банкетния шум за европредседателството ни се извършват ежедневни атаки срещу базови права. Това е системно усилие. Създават се репресивни инструменти и се използват много бързо срещу медии и журналисти, погазват се основни принципи на правото – въвеждане на закони със задна дата. Това е опит за завладяване на държавата”, обяви Иванов.

Светослав Малинов от партията „Демократи за силна България” пък посочи, че кризите в ЕС удрят много силно по България. Изненадващо Малинов обяви, че България не е част от общоевропейски проекти като този за Европейската прокуратура, което не е вярно.

„Виждам как България губи позиции, след като ги е постигнала. Никога не съм вярвал, че ще станем председател на ЕС под мониторинг”, добави Малинов.

Манифестът тепърва ще бъде писан, като това ще бъде направено от група експерти с десни убеждения. При представянето на проекта беше изрично подчертано, че платформата е отворена и към нея може да се присъединят още хора и организации.

Сред експертите в проекта са основни лица в политическите формации – дипломатът Стефан Тафров, бившият депутат от РБ Мартин Димитров, бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, композиторът Стоян Михалев, политологът Христо Анастасов, преподавателят по право на ЕС д-р Христо Христев, председателят на Центъра за модернизиране на политики Юлиана Николова, експертът по информационни технологии Боян Юруков, журналистът Мария Спирова и др.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!