За втори пореден ден хиляди руснаци излязоха на протест в центъра на Москва. Тяхното недоволство е насочено срещу повишаването на пенсионната възраст.

Неделната демонстрация под наслов „Против грабежа“ бе организирана от Либертарианската партия и бе подкрепена от Алексей Навални. Организаторите й бяха задържани от полицията.

По оценка на руското вътрешно министерство на митинга, започнал в 14.30 ч., е имало 2 500 човека.

 

Според независимата доброволческа организация #БелыйСчётчик , към 14.45 ч. на проспекта „Сахаров“ са събрали 5 хиляди човека. Според в. „Комерсант“ там е имало около 6 хиляди човека.

В събота – 28 юли – на същото място се проведе протест срещу пенсионната реформа, организиран от Комунистическата партия на Русия, на който се събраха 10 хиляди души. Акции се проведоха и в много други руски градове.

По време на неделния протест са задържани четирима души, сред които ръководителят на Либертарианската партия Сергей Бойко и координаторът на московския щаб на Навални Олег Степанов. Задържан е и водещият на митинга Михаил Чичков.

Президентът Владимир Путин за пръв път коментира пенсионната реформа на 20 юли, тоест пет седмици след като тя обявена от руското правителство.

Президентът каза, че повишението на пенсионната възраст не му харесва. Държавата дума одобри законопроекта за пенсионната реформа на първо четене.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!