В сръбската столица и в повечето големи градове в Сърбия се проведоха за четвърти път масови протести срещу „диктатурата на Вучич”.

Множеството пред парламента хвърляше тоалетна хартия и яйца. На протеста нямаше партийни символи. На част от плакатите пишеше: „Докото ние пием студена вода, те хапват печени прасета“,“Няма да бъдем евтина работна ръка“,“Срещу терора на властта“ и т.н.

И този пък в шествието по централните улици на Белград участваха предимно млади хора. Те не са доволни от изборните резултати и „от цензурата по телевизиите”.

„Възрастните хора нямат Фейсбук и интернет и поради тази причина не може да разберат какво се случва в държавата и в какво състояние е тя“, каза един от участниците.

Младежите определят новият президент и вече бивш премиер Александър Вучич като диктатор и лъжец.

Протестиращите се събраха и пред сградата на сръбската държавна телевизия.

Това бе четвъртият протест след президентските избори от 2-ри април, на които Александър Вучич спечели още на първи тур с 55-процентна подкрепа.

Протести имаше още и в Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Кралево, Валево и други градове на Сърбия.

От пет години насам бившият националист Вучич, който бе и министър по времето на Слободан Милошевич, управлява страната с желязна ръка, а пред света се представя като реформатор, готов да отведе Сърбия в ЕС.

От 1-ви юни той вече ще е държавен глава, но наблюдателите са убедени, че той ще си назначи някоя послушен премиер, когото ще може да управлява.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!