Хиляди демонстранти излязоха на пореден протест по улиците на Хонг Конг, въпреки полицейската забрана. В резултат – над 100 души са задържани, а 25 са хоспитализирани след сблъсъци между полицията и протестиращите в Хонг Конг.

Хонг Конг, протести

Хиляди се събраха в залива Каусуей и се отправиха към правителствени сгради в Адмиралтейството. Полицията предупреди, че участват в незаконна акция и пречат на движението. Към 14:30 ч. органите на реда използваха сълзотворен газ.

Стигайки до комплекса от правителствени сгради, демонстранти хвърлиха по сградата коктейли „Молотов”. Полицията реагира с водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми.

Хонг Конг, протести

Протестите в неделя бяха по-яростни от предния ден, когато около 300 000 души излязоха на улиците.

Демонстрантите вече подготвят мащабен протест на 1 октомври, когато Китай ще отбележи 70-годишнината от основаването на страната. Протестиращите призоваха за обща стачка и през днешния ден.

Хонг Конг, протести

Ръководителят на администрацията в Хонг Конг Кари Лам обяви в началото на септември, че властите са решили изцяло да отменят законопроекта за екстрадиция, който всъщност стана причина за безпрецедентното напрежение на острова.

Според Лам всички необходими процедури ще бъдат извършени през октомври, когато прекратяването на работата на законодателното събрание приключи.

Хонг Конг, протести

След три месеца хаос, властите направиха отстъпки само на едно от петте искания на антиправителствени демонстранти.

Протестиращите от своя страна бяха недоволни и все още искат да изпълнят „всичките пет изисквания – нито едно по-малко“.

Хонг Конг, протести

Те искат да се премахне употребата на термина „безредици“ във връзка с протестите на 12 юни, да се освободят всички по-рано арестувани демонстранти, да се проведе независимо разследване за полицейските действия по време на протестите от 12 юни и да се въведат преки общи избори за шеф на областната администрация и в законодателното събрание.

Хонг Конг, протести

Лам каза, че правителството няма да прави отстъпки по амнистията. Според нея, това противоречи на върховенството на закона и Независимият съвет по жалбите на полицията ще разследва действията на полицията по време на протестите, а не независима комисия, както изискват протестиращите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!