Двучасов спор за нивата на корупция в страната проведоха управляващи и опозиция в парламента по време на днешното обсъждане на вота на недоверие срещу кабинета „Борисов 3“.

Темата на вота е именно политиката на правителството в сферата на противодействието на корупцията, а това е петият пореден опит на опозицията да го свали от власт. По време на разискванията пък депутатите размениха още мисли и виждания за продължаващите в столицата и редица градове на страната антиправителствени протести.

Дебатите се проведоха при отсъствието на премиерът Бойко Борисов, който по-рано замина за Брюксел, за да вземе участие в заседанието на Европейския съвет.

Нинова: Оставка, съд и справедливост

„Днес хиляди сме по улиците и площадите на България, с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава“, започна с критиките лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея сегашното обществено недоволство се корени в „нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта“.

„Корупцията е легализирана институционално“, смята Нинова, според която „пипалата на мафията“ са във всички държавни структури.

Лидерът на БСП подчерта още, че медийната пропаганда в България също полага големи усилия да се запази статуквото. „Ето това е стройно изградения, ревностно пазен, мафиотски модел“, заяви още председателят на левицата.

Колегата ѝ Крум Зарков пък допълни: „Само управляващите не виждат, че превърнаха държавата в царство на несправедливостта, със знаме 500-еврова банкнота и герб, на който се мъдри калинка“.

Дариткова: Не е легитимна претенцията на президента за цялата власт

„За пети път БСП внасят вот на недоверие. Използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвика политическа криза и предсрочни избори“, отговори председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Според нея в „заплашително свития юмрук на президента“ левицата е видяла „знак и надежда, че е дошло нейното време“. „Дистанцирахте се официално от дубайския сценарий, но иначе мотивите ви за вота са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси от 30 години, съдържащи само обещания и лозунги“, смята Даниела Дариткова.

„Винаги съм твърдяла, че упражняването на власт е свързано преди всичко с носенето на отговорност. Като най-голяма парламентарна група, ние имаме отговорност пред нашите над 1 млн. избиратели. Носим тази отговорност заедно с нашите коалиционни партньори от Обединени патриоти и реализираме програмата си за управление“, допълни още тя.

Искрен Веселинов: БСП иска да яхне протеста и да се върне на власт

За „Обединени патриоти“ вотът на недоверие пък е имал една единствена цел – БСП да се възползва от общественото недоволство и да „яхне протестите“, за да се „върне в управлението“ на страната.

„Днес по улиците на София виждаме протести за демокрацията и срещу олигархията. Много от гражданите на площада са образовани българи, в активна възраст, мирно протестиращи, вярващи в каузата на демокрацията, личното и националното достойнство. Резултатите обаче сочат ясно – през последните 30 години демократично развитие, въпреки няколкото вълни протести, демокрацията отслабваше и олигархията укрепваше. С цялото ми безусловно уважение към гражданското право на протест, ние сме длъжни да кажем истината. Именно олигархията се стреми днес да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други, но зорко бранейки правилата, които ѝ позволяват да се възпроизвежда“, смята Искрен Веселинов.

ДПС не участва в дебата

Въпреки че не изрази мнение в днешния дебат, при различни медийни изяви представители на ДПС подчертаха, че партията им ще подкрепи вота, защото е опозиция в настоящия парламент.

Гласуването ще се проведе във вторник от 11.30 часа, когато Народното събрание ще проведе второ за тази седмица извънредно пленарно заседание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!