САЩ, Сирия
Няколко германски провинции поискаха оставането на американските войски

Премиерите на четири германски провинции – Бавария, Баден-Вюртемберг, Хесен и Рейнланд-Пфалц – поискаха в съвместно писмо да 13 американски конгресмени да възпрепятстват плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли почти 10 хиляди военни от страната, съобщи Süddeutsche Zeitung.

Четиримата премиери са решили да пишат на американски политици, които са в Комисията по национална сигурност или които вече са критици на решението на Тръмп. Идеята на писмото, според провинциалните лидери, е да укрепи позициите на привържениците на пълното опазване на контингента.

Ръководителите на германските региони подчертават, че американските войски в Германия служат на стратегическите интереси. Освен това премиерите вярват, че дълбокото сътрудничество във военната сфера демонстрира ефективността на НАТО, а също така по някакъв начин обвързва не само държавите, но и техните жители.

По-рано беше съобщено, че Германия е платила почти милиард евро за разполагането на американската армия за 10 години. Твърди се, че посочените от германските власти разходи от 100 милиона евро годишно са само част от реалните разходи. В същото време се твърди, че 648,5 милиона евро са определени като разходи за безвъзмездни средства за строителни работи, други 333,9 милиона – директно за отбрана.

На 6 юни администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви решение за намаляване на числеността на американския военен контингент, разположен в Германия. В момента в страната има 34,5 хиляди войници. Държавният глава нареди на Пентагона да намали броя им с 9,5 хиляди. Тогава Тръмп обясни, че ако Германия не започне да отделя повече средства за отбранителния сектор, САЩ ще намалят размера на своя контингент в страната. Той също се оплака, че Германия нарушава споразуменията за военния бюджет на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!