От пътна полиция дадоха брифинг, на който оповестиха статистиката за настъпилите ПТП-та по време на празниците. Тя отново е плашеща и за пореден път поставя въпроса, какво трябва да се направи, за да се спре тази война по пътищата. Отговорът е само един. Жестоки наказания, включващи дори затвор за дълго време. Защото, когато човек се качи зад волана в състояние, при което не може да изговори името си и прегази дете на тротоара, глоба и отнемане на книжката звучи смешно, тъжно и вбесяващо.

Но какво показва статистиката? От 20 декември, когато започнаха коледните празници, в България са настъпили 189 тежки катастрофи, при които са загинали 14 души, а 253 са ранени. В сравнение, за същия период миналата година с е имало 131 тежки ПТП с 16 загинали и 165 ранени.

Страната ни може да се похвали и с рекордьори, които са записали „престижни” постижения.

Така например, в Кърджали, местен екшън герой е предизвикал катастрофа, при която за щастие няма пострадали, като бил зад волана с 3.11 промила алкохол в кръвта. Не му отстъпват негови колеги във Враца (3.06 промила), Ямбол (3.10), Бургас (3.04), Благоевград (3.0) и тн. Звучи потресаващо, защото въпросните господа най-вероятно не са могли да се държат на краката си при тази обилна почерпка.

Не само алкохолните рали-пилоти могат да се похвалят с рекордни постижения. Статистиката сочи и сериозни рекорди за превишена скорост.

Така на пример, на територията на София при ограничение 50 км. в час,  безумец е преминал със 172 км. Фантастична простотия. Още по-интересен е рекорда за извън населено място. В района на Сливен при ограничение 140 км. в час, поредният „безсмъртен” е преминал с 238 км.

Колко още деца и невинни хора трябва да загинат, за да може такива типове да си получат заслужено наказание? Защото в цивилизованите страни законите ще ги изпратят за дълго зад решетките, а да управляват отново автомобил, дори няма да смеят да си помислят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!