Брекзит

Главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит – Мишел Барние и британският преговорен екип не постигнаха никакви резултати по време на срещата си във вторник вечерта.

Разговорите обаче трябва да продължат и днес, отбелязва „Ройтерс”.

Представител на ЕС заяви, че преговорите не са протекли добре.

Никоя от страните не направи изявления след срещата, продължила повече от три часа.

От британска страна участваха главният преговарящ за Брекзит Стивън Баркли и главният прокурор Джефри Кокс, който е юридически съветник на кралството.

Преговорите са стигнали до „критичен етап“, заяви говорител на британския премиер Тереза Мей преди срещата, предаде „Франс прес”.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 29 март, тоест след около три седмици. Вариантът за Брекзит без сделка обаче изглежда все по-вероятен, тъй като британският парламент не приема сделката, договорена от премиера Тереза Мей с Общността.

Британският министър-председател ще подложи още един път на гласуване в парламента решението за напускане на Европейския съюз. То трябва да бъде гласувано най-късно на 12 март.

Ако депутатите го отхвърлят отново, следва още една съгласувателна процедура и тогава Мей ще може дори да внесе предложение за отлагане на напускането.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!