Росен Христов
На снимката: Росен Христов

Злополучният енергиен министър Росен Христов за пореден път се оплете в изказванията си. Тази събота в ефира на Нова телевизия той примирено заобяснява как, ако не изпълним поетия ангажимент до 2026 г. да се намалят въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40%, няма да получим пари от Европейската комисия.

За изпълнението на тези и други задачи в ПВУ, Брюксел отпуска на България 5.37 милиарда евро безвъзмездни средства, първият транш от които – 1.37 милиарда евро, дойде през декември. Към милиардите по Плана може да добавим и 1.3 милиарда евро, които трябва да се получат чрез Фонда за справедлив преход за мерки за пазара на труда и бизнес проекти в трите въглищни района – Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Въпреки това, месеци наред служебното правителство, политици от различни партии и самият енергиен министър, обещаваха на миньорите и енергетиците в комплекс „Марица изток“, че въглищните централи ще продължат работа. Стигна се до там, че дори рискуваха милиардите евро за страната, като  блокираха работата по Плана за възстановяване и Фонда за справедлив преход.

„Преговорите с ЕК вървят по график, съгласно правилата които са определени съставяме различни варианти. Общо взето подходът на ЕК е конструктивен. Ако се оттеглим от нашите цели просто така, означава спиране на финансирането и оттегляне на техните ангажименти, което не е изгоден вариант за България. Работим за намаляване на ангажимента за постигане на ниско ниво на емисиите за сметка на увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници“, каза Христов пред Нова.

Освен че бе сред последните две държави, закъснели твърде много с внасянето на плановете си, България бе и първата, която поиска предоговаряне в сектор Енергетика, с цел да удължи живота на въглищните ни ТЕЦ-ове.

Всъщност никоя от европейските институции не ни задължава да затворим или не въглищните си централи. От управляващите зависи дали това ще се случи, но трябва ясно да бъдат осъзнати последствията от подобен отказ. А именно загубата на милиарди евро, които могат да бъдат усвоени в България.

При избор между финансовия транш и централите, явно управляващите са предпочели първото, щом вече започнаха да пеят друга песен, с уговорките, че няма да се губят работни места.

Припомняме, че Росен Христов се появи сякаш от нищото и се оказа непопулярно име дори и сред професионалните енергийни среди. Работил е в две компании с бизнес Русия и бе назначен от президента Румен Радев. Той стана печално известен с нескопосания си опит да поднови доставките с руския „Газпром“, обяви „хаос и разруха“ в енергетиката, като създаде кризисен щаб за целта и отказа шест от договорените седем танкера за доставка на американски втечнен газ с мотив, че не е имало възможност за осигуряване на точки за тяхното разтоварване на разумни цени.

Не само, че нямаше „хаос и разруха“, но цените на газа успяха да се върнат до нива от преди войната в Украйна. Единственото, което успя да постигне „злополучният“ министър е да създаде страх и паника у българите преди зимния сезон (и изборите). 

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Колко пъти съм писал, че това недоразумение е срам, както за този който го е назначил, така и за България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук