Петро Порошенко
На снимката: Петро Порошенко

Не можем да позволим на Путин да спечели в Украйна. Ако това се случи, а това е малко вероятен сценарий, това би било поражението не само за Украйна, но и за НАТО и свободния свят. Това би било поражението за демокрацията пред автокрацията. Това каза бившият президент на Украйна Петро Порошенко на Конференция „НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна“, организирана от Атлантическия клуб в България. 

„Де факто, за 8 години руска агресия, Украйна се превърна в крепост на източния фланг на НАТО. Ние сме тези, които не позволяваме на Путин да прехвърли войната си в други страни. Украинската армия многократно е доказала, че се бие в стил НАТО. „, каза той.

Порошенко заяви, че на бойното поле украинците са доказали, че отговарят на критериите на НАТО на 100%.

„Ако ние не го заслужаваме, кой? Време е НАТО да научи урока от Букурещ. И е време НАТО да се научи на смелостта на Украйна ,“  категоричен е Порошенко.

Според него най-голямата санкция за Русия ще бъде на срещата в Мадрид Украйна да получи пътна карата за присъединяване към НАТО. Бившият президент на Украйна отбеляза, че европейските лидери трябва да поправят грешката си от 2008 г., когато на срещата на НАТО в Букурещ страната му е била блокирана за членство, съобщи БНР.

„Ако през 2008 година Украйна не беше блокирана за членство в НАТО, нямаше да се случи и 2014 година, когато Русия анексира Крим. Ако се беше случила дори поканата, Украйна щеше да бъде член на Алианса на колективната защита. Цялата структура на сигурността в Европа и света нямаше да бъде провокирана от Путин и от путинизма. Украйна плати най-кървавата цена за това западният свят да живее в свобода. С увереността си, с независимостта си Украйна демонстрира кураж, който е изключително безпрецедентен, но и позабравен от много хора в Европа, които смятат стабилността за даденост.”

Затова според Порошенко на предстоящата среща на НАТО в Мадрид Украйна трябва да получи план за членство в НАТО.

„Така няма да позволим на Путин да ни изнудва. Защото той отива толкова далеч, колкото ние му позволяваме. Получаването на план за членство за Украйна в НАТО аз го наричам ядрената санкция, която може да бъде наложена на Русия“.

Бившият украински президент призова да няма страх, защото така може да се покаже на Путин, че не е толкова силен.

„Политиката на санкции не е изолация. Путин във всеки един момент може да предложи мирен план, който да бъде обсъден от Европа и НАТО“, каза Петро Порошенко.

„Трябва да спрем Путин в Украйна и да го спрем днес. В противен случай може да се появят руски танкове и крилати ракети някъде другаде, дори в България. Не подценявайте това предизвикателство. Колкото повече Украйна получава оръжия, толкова повече западната подкрепа идва към Украйна, толкова повече санкции ще има срещу Русия, толкова по-скоро ще приключи тази война“, заяви Порошенко.

В тази връзка той призова България да се присъедини към петролното ембарго срещу Русия, тъй като по негови думи това е най-краткият път за победата на Украйна и макар и не военна, е единственият начин да се спре опасността, която идва от Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук