На снимката: украинският президент Петро Порошенко /ляво/ и претендентът за поста Зеленски /дясно/

Украинските експерти са убедени, че петъчният дебат между кандидат президентите Владимир Зеленски и Петро Порошенко на стадиона „Олимпийски” няма да промени положението преди балотажа в неделя. Макар че действащият президент е изглеждал по-добре аргументиран в тезите си, претендентът е успял да създаде впечатление за равностойност. Според Киевския международен институт по социология (КМИС) за Зеленски ще гласуват 72,2% от допитаните, а за Порошенко – 25,4 процента. Самият стадион бе полупразен.

Директорът на Киевския център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребински смята, че „риторично, като съдържание на казаното, е победил Порошенко“.

„Но натрупаното недоверие у зрителя във всяка негова дума обезценява всичките му слова. Тоест това е победа само за онези, които не са в темата. Зеленски не е подготвен за такива сражения, но той се бори докрай и това изравнява шансовете му“.

Според него дебатът изобщо няма да промени положението и Зеленски вече е победител в изборите.

Ръководителката на Международния център за Балтийско-черноморски изследвания и консенсусни практики Ирина Верешчук заявил за украинското издание „Страна“, че „емоционално е победил Зеленски“.

„Той беше искрен, обикновено, екипът му правилно бе избрал тоналността и въпросите, задавани от хората, те бяха болезнени и належащи. Зеленски често не използваше предоставеното му време, беше кратък и човечен. Порошенко в познатия си маниер наблягаше на авторитета”, отбеляза експертката.

Някои експерти, като директорът на Института за глобални стратегии Вадим Карасев, отиваг още по-далече в оценката си. Той смята, че „Зеленски не просто е победил, а направо морално е унищожил Петро Порошенко“.

„Погледнете Петро Алексеевич, той беше помръкнал. Володя говореше кратко и ясно, вписваше се в регламента, задаваше всички онези въпроси, които реално безпокоят хората. А Порошенко отначало говореше с цинизъм, с надменната си усмивка, но след това бе просто деморализиран и разбит. Това е победа с такъв разгромен резултат, който дори бе трудно да се предвиди. Петро бе унищожен, той разбра, че е загубил, че това е краят“, смята Карасев, от чиято интерпретация ясно личат предпочитанията му към Зеленски.

Според него след такова поражение е трудно да се говори за някакво политическо бъдеще на все още действащия държавен глава.

„Той можеше по-достойно да приеме поражението. А сега е вече вчерашният ден”, категоричен е Карасев.

Сходно е мнението и на ръководителя на аналитичния център „Третият сектор“ Андрей Золотарьов. Интересният момент в оценката му обче е, че Зеелнски не е победил с аргументи, а с тактика, която често виждаме и в българските диспути.

„Като цяло победи Зеленски. Водопадът от въпроси, с които Зеленски атакува Порошенко разби на пух и прах всичките надежди на Петро Алексеевич. Психологически той не се оказа готов за силен съперник и не изглеждаше уверен“, смята експертът.

Общото мнение е, че дебатът не донесе обрата, на който се надяваше Порошенко, и предишните прогнози, според които само чудо може да обърне нещата в негова полза, остават актуални. Вторият тур на президентските избори в Украйна ще бъде утре, 21 април.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук