На снимката: президентът Румен Радев

В обширно интервю по БНТ президентът Румен Радев очерта позицията си по наболели политически теми и даде отговори и обяснения на актуални въпроси към него. Той отчетливо се разграничи от правителството и аргументира позициите си по въпроси като скандала с апартаментите и свикването на КСНС поради заради корупцията. Президентът подчерта, че неговото имотно състояние е публично оповестено и там няза да бъдат намерени нередности.

Ето и най-важните моменти от интервюто:

Запитан защо е преценил, че „Апаратаментгейт“ е подходяща тема за свикване на КСНС, Радев отговори:

„Обхватът на скандала далеч надхвърля обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите. Той уронва държавността, уронва и нашия имидж навън и вече се шири и по световните медии.

На въпрос дали не се притеснява, че скандалът ще постави въпроса и за неговите имоти, президентът отвърна:

„Аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката – в квартал „Редута“ и мога да докажа всеки лев. Но това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи. Да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фонда на Министерството на отбраната в Пловдив и то като полковник – командир на авиобаза, на цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника.

Сега ще търсим ли сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена? Няма нищо общо между социалната политика на Министерството на отбраната и забогатяването от власт. И ако някой трябва да отговаря, това са управляващите днес, да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища и за елитно образование на децата.“

По думите на Радев, ако искаме да бъдем нормална европейска държава, „Апартаментгейт“ трябва да има последствия.

„Апартаментгейт“ носи мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората, може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където политиците ще живеят само от заплата.

„Апартаментгейт“ е исторически шанс – най-сетне имаме реална реакция на медийни публикации, на обществен натиск и трябва да се продължи нататък. Трябва да се изкарат не само всички несъответствия на политиците. Идва следващ етап – сметките навън в офшорни компании и това е голямото предизвикателство към всички оторизирани органи.

Аз съм убеден, както и мнозинството български граждани, че има от какво да се притесняваме. Не само сметки и офшорни транзакции, но фирми и имоти у нас и зад граница на името на подставени лица. Всичко това трябва да се разкрие и разследва и ако има грабителства, тези средства да се връщат обратно в бюджета“, призова Радев.

На въпрос дали едновременно е ползвал две ведомствени жилища, отговори:

„Ако беше така, щях да бъда санкциониран от Министерството на отбраната“.

Президентът ле категоричен, че в имотното му състояние всичко е изрядно:

„Всичко е публично, всичко ми е видно. Това е описано точно и ясно в моята имотна декларация. Но жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират да бъда още по-непримирим всичко да излиза наяве, реалните грабители да излизат наяве и да отидат там, където им е мястото“, каза президентът.

Запитан дали нямаше и други теми за КСНС, освен тази, по която управляващите имат проблем, Радев защити решението си:

„Институционалната разруха, породена от корупция и политически цинизъм, е фундаментална и неотложна тема и от нейното развитие зависи по кой път ще тръгне България. Участниците на КСНС направиха доста, за да го обезмислят. Свиках 3 съвета на тема „Отбрана“, настоявах да се реализират проектите за модернизация, да вървят трите заедно, да бъдат изгодни за България. Постигна се пълен консенсус, който се рапада още на излизане от Президентството… Процесът на модернизация отиде в светлото бъдеще. Свиках и съвет за Антикорупционния закон… но управляващите приеха удобен за тях закон. Виждаме разпада и днес… По тази причина престанах да свиквам този съвет.“

По думите на Радев все пак последният КСНС не е бил напразен:

„Последният съвет постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Опитите за политизация на този проблем. КСНС показа краха на т. нар. антикорупционен модел. Партиите вместо да се чистят сами, да излязат с нов морален облик, ревностно бранят тези хора и ги изкарват морални герои.“

Радев разкритикува подаването на оставки на хора, които обаче остават на значими постове в партиите. Той разкритикува и мълчанието на НС и оторизираните органи относно КПКОНПИ и заяви, че това показва безсилие или съучастие. Той подчерта, че не е имал желание той да избира ръководството на антикорупционната комисия.

Според президента освобождаването на Иво Христо от длъжността на шеф на кабинета му и отиването му в ЕП през листата на БСП е било личен избор на последния, който има много достойнства:

„… Трябва в ЕП да отиват личности, които пзнават добре европейската история и култура, динамиката на политическите, икономическите и духовните процеси в Европа. Мисля, че г-н Христов със своите качества и опит, трупан в Европа, ще бъде много добро решение за България.“

Президентът отхвърли съмненията, че застава на страната на БСП в междупартийната битка. Той заяви, че няма как да бъде „в един кюп с никоя партия“, защото се ръководи от личните си принципи. Той се обяви за „ценностна опозиция“, заедно с милионите българи.

Относно изборите Радев заяви, че интересът му е те да бъдат „прозрачни и честни“ и призова да се осигурат машините за гласуване, които ще редуцират броя на недействителните бюлетини.

Запитан защо по всички деликатни геополитически въпроси винаги заема позиция, която е най-близка до руската, президентът декларира, че се ръководи от българския национален интерес и международното право. Той изтъкна, че главната му отговорност е пред българския народ.

Румен Радев поиска промяна в статуквото на „сауните, персоналните асансьори, безнаказаността и мизерните доходи“. Според него промяната трябва да бъде „безкомпромисна“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук