Поройни дъждове „удавиха“ турския мегаполис Истанбул през изминалата нощ. Валежите предизвикаха наводнения и хаос. Има и ранени хора, като са нанесени и доста материалните щети – повредени покриви и изпочупени прозорци на къщи.

От центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община съобщиха, че за краткото време са паднали 40 литра валежи на квадратен метър. 372 светкавици и гръмотевици са регистрирани по време на пороя.

Мълния порази и дървен склад, в който избухна пожар. Един строителен кран падна върху покрива на гарата Хайдарпаша на азиатския бряг на мегаполиса и нарани един човек, който бе настанен в болница. От падането на крана избухна пожар, който бързо бе потушен.

Има повредени покриви, изпочупени прозорци, избухнаха пожари, реки от вода заляха пътищата. Преустановено бе движението в европейската част на мегаполиса.

Летище „Ататюрк“ за кратко преустанови работа, а самолетите се отклоняваха към други аерогари.

Пострада и арменското гробище, намиращо се в квартал „Пангалтъ“, община Шишли. От бурята се е съборила една от стените на гробищния парк. Двама души са ранени.

Екипи на центъра за бедствия и кризи към истанбулската голяма община участваха в спасителните дейности. 6388 души с 1194 коли и 417 моторни помпи са включени в отстраняването на щетите.

Пороен дъжд, придружен с градушка и гръмотевици, се изсипа и в района около ГКПП Капъкуле. От одринската метеорологична служба съобщиха, че там е валяла градушка с големина на орех.

Изпочупени били стъклата на много коли, нанесени са и други материални щети. Градушката е поразила и слънчогледовите насаждения в Одринско.

От одринската община с високоговорители предупреждават, че има опасност от нови валежи и наводнения в района на Одрин и Къркларели.

От истанбулската служба за бедствия и кризи пък предупредиха населението на мегаполиса за възможни нови силни валежи и препоръчаха да не се излиза навън през нощта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!