Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов депозира в петък заявление до КПКОНПИ, с което моли да бъдат предприети мерки за публикуването на всички данни от хартиения носител на подадената от него декларация за 2017 г., в това число и данните по отношение на съпругата му, тъй като не попадат в хипотезата на чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ, съобщиха от пресцентъра на земеделското ведомство.

В декларацията са посочени всички обстоятелства, както по отношение на лицето, заемащо висша публична длъжност, така и за неговата съпруга.

При попълването на декларацията на стр. 2 не е направена отметка за нито едно от посочените обстоятелства:

  • Наличие на фактическа раздяла;
  • Не живее заедно със съпругата си и няма общо домакинство и няма да декларира нейното имущество и доходи на основание чл.37, ал. 5 от ЗПКОНПИ;
  • Фактическо съжителство на съпружески начала.

Предвид липсата на отметка в посочените по-горе колони, механичното пренасяне на ЕГН-то на съпругата му от предходната колона, в която са посочени имената и ЕГН-то за съпругата, в колоната за случаите по чл. 37, ал. 7 от ЗПКОНПИ за „фактическо съжителство на съпружески начала“, не отговаря на действителното положение и не следва да се счита за нежелание за публикуване на информация относно лице, с което се намира във фактическо съжителство на съпружески начала.

По отношение на единственото, установено от комисията несъответствие, за същото е получено уведомително писмо от 13 март, в което се посочва, че не са попълнени трудовите доходи от заеманата длъжност за 2017 г.

В определение от комисията 14-дневен срок е подадена коригираща декларация и е представена необходимата информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук