Румен Порожанов
На снимката: земеделският министър Румен Порожанов

Декларацията на земеделския министър Румен Порожанов, която е качена на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), няма много общо с документа, който министърът е подал.

Информацията е на вестник „Сега”, получена след запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

От публичната декларация са укрити данни за съпругата на министъра.

Проблемът с декларацията бе разкрит за първи път от „Биволъ“, който установи, че през 2017 г. съпругата на Порожанов е получила имоти от две дружества, в които е имала участие, но в които вече не фигурира – „Частни инвестиционни проекти“ и „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан“.

От „Армар“ Порожанова е взела два апартамента на бул. „Черни връх“ с подземен гараж, а от „Частни инвестиционни проекти“ – над 13 декара земеделска земя в Банкя.

При справка в Имотния регистърът става ясно, че сделките са сключвани в изпълнение на дълг.

Земеделското министерство обяснява, че това представлява разпореждане с ликвидационни дялове в дружествата.

Апартаментите от „Армар“ са придобити на цена от 240 000 лв., като единият е продаден още през 2017 г. за 152 554 лв., а вторият – през 2018 г. за 247 412 лв. Материалният интерес по сделката със земеделската земя в Банкя е 2180 лв.

Тези сделки не фигурират в годишната декларация на министър Румен Порожанов, а той е бил длъжен по закон да ги обяви, пише „Сега”.

Министерството на земеделието твърди, че сделките на Веска Порожанова от 2017 г. са били отразени в декларацията и не знаят защо те не фигурират в публичния документ, качено на сайта на антикорупционната комисия.

В хартиеното копие на декларацията, което е предоставено на „Сега“ от КПКОНПИ, Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества.

От антикорупционната комисия отказаха коментар пред „Сега“ защо в публичния вариант на декларацията важните данни са изтрити.

Не е ясно и дали подобни липси няма и при други публични лица.

Около скандала с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев се разбра, че комисията изрично е указала да не се обявява цялата разгърната застроена площ на притежаваното имущество, макар че тази графа съществува в образците на документа.

Това на практика дава зелена светлина в декларациите да не се включват тераси, ателиета, тавани и обществото да се въвежда в заблуда за реалната площ на жилищата на властимащите.

Земеделският министър Порожанов попадна в епицентъра и имотен скандал със закупени евтини апартаменти през далечната 2004 година.

Порожанов и съпругата му са закупили един мезонет, един апартамент, два гаража и право на строеж за трети апартамент.

Мезонетът от 240 кв. м с гараж от 20 кв. м в столичния квартал „Красно село“ е купен от съпругата Веска за 57 668 лв. (54 016 лв. за мезонета и 3652 лв. за гаража, колкото е и данъчната им оценка ) от фирмата за недвижими имоти „Григо Х“.

На същата дата – 7 октомври, синът Антоан, по това време непълнолетен, придобива от „Григо Х“ апартамент от 80 кв. м и гараж на обща стойност 19 570 кв. м.

На 21 декември 2004 г. Румен Порожанов, по това време служител на МФ, купува право на строеж за апартамент от 80 кв. м и гараж в район „Слатина“ на цена от 18 219 лв.

Порожанов е вписал надлежно закупения мезонет в имотната си декларация при встъпването си в длъжност като шеф на политическия кабинет на министъра на финансите през 2009 г., както и при встъпването в длъжност като министър на земеделието през 2017 г. Апартаментът в „Слатина“ не е деклариран, защото е продаден в края на 2007 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!