Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност четири лица за участие в организирана престъпна група за трафик на жени в страни от Западна Европа и Кипър с цел принудително сключване на фиктивни бракове с индийци и пакистанци. Крайната цел е била „съпрузите“ по незаконен начин да получат законно пребиваване в страните от Европейския съюз, съобщиха от прокуратурата.

Участниците в групата, сред които индийски гражданин с постоянен адрес в София и трима българи, са задържани на 8 май 2019 г. при операция на Главна дирекция „Гранична полиция“, СДВР и Специализираната прокуратура в столицата.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали жени, предимно от ромски произход, които били подмамвани с добро заплащане (не всички от тях получили обещаваното им възнаграждение).

Жените били транспортирани предимно в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат гражденски брак там или в България с непознати чужденци (престъпление по чл.159а, ал.2, т.6 от НК).

Впоследствие „младоженците“ се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от Европейския съюз. Жените били принуждавани от участниците в групата да съдействат пред съответните миграционни власти за получаване на желания статут от чужденците.

На четиримата обвинени е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 10 май 2019 г., Специализираната прокуратуера ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Информацията за престъпната схема постъпва в МВР през 2017 г. От тогава до 8 май са събирани доказателства, каза по-рано заместник-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов в ефира на „Здравей, България“. На 8 май екипи на Гранична полиция и СДВР обискират няколко адреса в София и задържат четиримата обвиняеми.

„Задържаните са имали различни функции. Две от жените са сестри. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, съответно самолетни и автобусни билети, с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа“, обясни Росица Димитрова от Гранична полиция.

До този момент няма данни за физическо насилие върху жените, но им е ограничавано придвижването. Освен това са им отнети и личните документи за самоличност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!