болница Португалия

Рекордните 292 смъртни случаи на коронавирус отчете Португалия за денонощие. Така до момента потвърдените случаи в страната са общо 668 951. Починалите вече са 11 305. С тези данни Португалия има най-високата седемдневна средна стойност на новозаразени и починали на милион души население в световен мащаб.

Португалският премиер Антониу Коща заяви, че в момента страната е в много трудна ситуация поради пандемията на коронавируса и че ще минат няколко седмици, преди нещата да се подобрят.

„Ситуацията не е“ лоша „, тя е“ ужасна“, трябва да сме наясно, че преживяваме най-лошите моменти и че те ще продължат още няколко седмици“, каза Коща в телевизионно обръщение снощи.

Премиерът допълни, че ситуацията се е влошила отчасти, защото правителството му е облекчило ограниченията между Коледа и края на годината, но и поради вирулентността на новия вариант.

Коща също отбеляза, че Германия е обявила изпращането на военномедицински експерти в Португалия, за да видят каква подкрепа могат да окажат на страната.

Той предупреди, че Германия и други европейски партньори не могат да помогнат много и че трябва да се внимава по отношение на идеята за изпращане на пациенти в чужбина, какъвто е случаят между Германия и Франция, тъй като Португалия има различно географско местоположение, което прави трудно трансграничното сътрудничество.

По отношение на конкретна германска помощ, Коща каза, че това, което липсва на Португалия, са лекари и медицински сестри.

Медиите съобщиха, че над 20 линейки с пациенти с COVID-19 са се били наредили на опашка пред най-голямата португалска болница снощи, докато са чакали освобождаване на болнично легло, а лекарите в други болници предупреждават за риска от липса на медицински кислород.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!