байдън петрол

Новият президент на САЩ Джо Байдън спря сондажите на петрол и газ в САЩ. Върпреки че петролните и газовите очакваха тези сътресения, никой не беше подготвен това да се случи толкова бързо, пише Блумбърг.

Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи. Той се ангажира да запази 30 процента от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие.

Другa мярка, която ще предприеме,

е да нареди на ресорните федерални агенции да инвестират в районите, които са икономически зависими от изкопаемите горива и да окажат помощ на хората, най-засегнати от климатичната криза.

Близо една четвърт от парниковите емисии на САЩ са заради енергия, добита във федерални земи и води, показва правителствен доклад от 2018 г. В същото време, по данни на министерството на вътрешните работи, концесиите за петролни и газови сондажи, както и добивът на въглища, са донесли близо 11,7 милиарда долара приходи на федералното правителство през 2019 г.

Байдън си е поставил за цел американската енергиен сектор да постигне т. нар. въглеродна неутралност през 2035 г., а цялата икономика на страната – до средата на века. Плановете на новия президент на САЩ му навлякоха критики от страна както от петролния и газовия сектор, според който мораториумът просто ще доведе до засилване на зависимостта от вноса заради нарастващото търсене на енергия, така и от природозащитници, които недоволстват, че екологичните цели на Байдън не са достатъчно амбициозни.

САЩ не просто се присъедини отново към Парижкото споразумение за климата, както обеща по време на кампанията си, но неговият съветник по климата Джина Маккарти се ангажира в сряда с „най-агресивното“ намаляване на въглерода, което САЩ могат да осъществят. Президентът го показа и чрез собствената си администрация – автопаркът на правителството ще спре да разчита на леки автомобили и камиони с двигатели с вътрешно горене и ще премине към електромобили.

На 22 април страната ще е домакин на световна среща на високо равнище по случай  Международния ден на Земята.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!