сателит

Насред икономическата криза, в следствие на пандемията от Covd-19, испанският регион инвестира 18 милиона евро в противоречива 4-годишна инициатива за развитие на обещаващ икономически сектор, съобщава El Pais.

Планирано е на 20 март, в 7.07 сутринта по испанско време, ракета да излети от Байконур, в Казахстан, за да пусне първия космически кораб. Това първо изстрелване ще подобри свързаността в испанския североизточен регион, докато втори наносателит, който трябва да излезе в космоса в края на тази година или в началото на 2022 г., ще предостави изображения на Земята и ще помогне в борбата с изменението на климата.

Решението за създаване на каталунска космическа програма по време на икономическа криза предизвика критики, но каталунският ръководител на дигиталната политика Жорди Пуйньоро защити инициативата.

„Някои държави инвестират значително в новата космическа икономика от няколко години и Каталуния не може да остане встрани, трябва да бъдем пионери по този въпрос“, коментира  началникът на цифровата политика в Каталуния

„Хората може да се чудят дали на фона на пандемията на е необходимо правителството да отдели времето си за изстрелване на наносателити“, каза той. По думите му отговорът е положителен.

„Трябва да го направим, защото трябва да трансформираме икономиката на страната.

Казват ни също, че с тези пари ще се купят неизмерими суми за субсидии за училищен обяд, но това, което трябва да направим, е да създадем богатство, за да не се налага да раздаваме толкова много. “

В края на октомври каталунското правителство обяви планове за създаване на собствена космическа агенция и развитие на нов сектор, който се очаква да създаде 1200 работни места.

Малките сателити, които са с размерите на кутия за обувки, тежат между един и 10 килограма, са много популярни от 2014 г. насам. Те обикалят около Земята на височина 520 километра (в сравнение с 36 000 км за конвенционалните) и са много търсени, за да отговорят на нуждите от 5G свързаност и така наречения „интернет на нещата“.

Първият наносателит в Каталуния ще служи и за двете цели, както и за наблюдение на реки, диви животни и добитък, така и на метеорологични данни. Вторият нанонсателит ще бъде използван за наблюдение на Земята като част от борбата срещу изменението на климата.

Каталунското правителство изчисли, че космическата индустрия ще създаде 1200 нови работни места и ще представлява оборот от около 300 милиона евро до 2025 г. Програмата New Space предвижда изстрелването на до шест спътника през следващите четири години. Североизточният регион вече е дом на 30 компании, които работят в космическата индустрия, а каталунските служители се надяват да удвоят тази сума

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!