Изменението на климата и дългосрочният бюджет на ЕС са част от акцентите, които ще бъдат обсъдени на двудневната среща  на лидерите на ЕС /12- 13 декември/ . Това ще бъде първата среща на върха на ЕС, ръководена от Шарл Мишел след избирането му за председател на Европейския съвет.

На последния за годината Европейски съвет ще участва и премиерът Бойко Борисов. На срещата ще се направи опит да се финализират насоките за дългосрочната стратегия на ЕС по отношение на изменението на климата.

Очаква се Европа да стане първия неутрален континент до 2050 г. Другата важна тема, която ще бъде разгледана от държавните и правителствените ръководители от ЕС е многогодишната финансова рамка и дългосрочният бюджет на Европейския съюз.

Бюджетът традиционно предизвиква  разгорещени дебати.  Дискусията ще се основава на изготвена от финландското председателство „преговорна кутия“ с цифри, в съответствие с искането, което предлага компромисен вариант 1.07%.

Германия и група страни предлагат бюджетът да се задържи на 1% от брутния национален доход на ЕС – под предложенията на еврокомисията за 1.11% и тези на Европейския парламент (1.3%).

По време на Европейския съвет през октомври премиерът Бойко Борисов каза, че при определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС България ще отстоява позицията за праг от 1.3% от съвкупния брутен национален продукт.

На 13 декември ще се проведе среща на върха на държавите от еврозоната в разширен вариант. Лидерите от ЕС-27 ще направят преглед на постигнатия напредък по изпълнението на изявлението, направено на срещата на върха на държавите от еврозоната от юни 2019 г.

Друга тема, която ще бъде обсъдена  е Брексит и подготовката за преговорите по бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след оттеглянето му. Очаква се темите да доведат до сериозни спорове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!