Боян Магдалинчев
на снимката: представляващият ВСС Боян Магдалинчев

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че е подписал вече писмото до президента да издаде указ за освобождаване на Сотир Цацаров от длъжност главен прокурор, след като пленумът е приел оставката му. Той обясни поредността на стъпките, които ще трябва да предприеме г-н Цацаров, докато встъпи в новата си длъжност председател на КПКОНПИ.

„След като се обнародва указа /за освобождаване от длъжност – бел. ред./ в „Държавен вестник“, тогава вече предполагам, че г-н Цацаров ще направи искане да бъде назначен като прокурор, след което преди да встъпи в длъжност като председател на антикорупционната комисия, той ще бъде освободен и от тази длъжност, и той спокойно ще може да встъпи съответно и новият главен прокурор може да встъпи в длъжност“, обясни той.

Представителят на ВСС подчерта, че самото встъпване в длъжност на главния прокурор става след предаването на поста, а не автоматично след обнародването на указа, но нищо не може да се осъществи преди обнародването в „Държавен вестник“.

Магдалинчев каза, че става въпросът с встъпването в длъжност е чисто технологически и се надява практическото поемане на поста от Иван Гешев да стане следващата сряда. Теоретично, по думите му, това може да стане и „още утре“.

„Нещата вече са пределно ясни. Имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, имаме решение на НС за г-н Цацаров – безпредметно е вече нещата да се точат и влачат. Нито за едната институция, според мен, нито за другата е от полза“ – каза Магдалинчев.

След това той отговори и на въпроси по темата за препоръките на Венецианската комисия, като подчерта, че някои от тях са неразривно свързани с изменения в Конституцията.

„Не знам дали ако се тръгне в тази посока – да се възприемат всички становища на тази комисия, няма да се стигне до разпоредбата на 158.3 от Конституцията относно формата на държавно устройство и държавно управление… Не мога да гадая доколко кабинетът и респективно парламентът ще се съобразят с всички тези препоръки“.

Запитан дали смята за работеща предвидената схема, при която практически главният прокурор ще избира специалния, който да го разследва при нужда, Магдалинчев заяви, че се колебае дали това е работещото решение. Той добави, че ако се приемат и други мерки, които да гарантират независимост на този главен инспектор, механизмът може и да заработи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!