Природният газ, КЕВР, газа

Поскъпването на природния газ от септември може да е малко повече от предвижданите сега 17 процента. Причината е, че изчисленията са правени преди две седмици, а през този период борсовите цени на синьото гориво продължават да се увеличават.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов и председателя на енергийния регулатор Иван Иванов по време на общественото обсъждане на цените.

„Цените на европейските газови пазари продължават да се повишават спрямо цените от предходните месеци и то значително, като достигат рекордни нива за последните години“, каза той.

„По отношение на цената, която вие ни давате, и която е валидна към 10 август, очаквате ли повишение?“, запита Иван Иванов.

„Надявам се дори да има увеличение то да бъде несъществено. Прогнозната цена на „Булгаргаз“ за септември месец се очаква да с близо или с над 20 процента по-ниска от усреднената цена на европейските газови хъбове за доставка през месец септември“, отговори Павлов.

„Между 10 и 11 евро на европейските газови хъбове цената е по-висока за фючърси с доставка за месец септември от това, което вие предлагате за българските потребители“, каза Иван Иванов.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!