Nord Stream AG загуби в съда делото за освобождаване на „Северен поток-2“ от изискванията на газовата директива на ЕС, съобщи Блумбърг.

Става дума за правилата, които изискват разделяне на дейностите по добива и транспортирането на газ. Според документа, компанията производител не може едновременно да притежава тръбопровода, по който се доставя газът ѝ.

Nord Stream 2 AG взе под внимание решението на съда на ФРГ да не освобождава „Северен поток-2″ от разпоредбите на Газовата директива на ЕС и ще го оцени. Ще информираме своевременно за по-нататъшните стъпки“, заявиха от компанията

През май миналата година Федералната мрежова агенция на Федерална република Германия отказа на оператора освобождаване от изискванията на актуализираната Газова директива на ЕС по заявление от 10 януари 2020 г. Тя се ръководеше от факта, че газопроводът не отговаря на необходимия критерий – не е завършен до необходимата дата, тоест до 23 май 2019 г.

Nord Stream 2 AG, от друга страна, посочи, че концепцията за „завършване на проекта“ трябва да се разглежда по-широко, отколкото просто от гледна точка на строителните и техническите процеси.

Според компанията, трябва да се вземе предвид фактът, че към момента на влизане в сила на новите правила вече са били направени инвестиции за милиарди долари, като се вземе предвид предишната правна ситуация. Германската агенция отхвърля този аргумент. Тя изхожда от „строително-техническото разбиране“ на термина „завършване на проекта“.

Nord Stream 2 AG подчерта, че отхвърлянето на заявлението за освобождаване демонстрира дискриминационния ефект от изменената директива на ЕС, и също така твърди, че компанията е незаконно дискриминирана.

Пресслужбата на оператора „Северен поток-2“ припомни, че жалбите на компанията относно измененията в момента се разглеждат в Европейския съд в съответствие с Договора за енергийната харта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук