„Руско-турската Освободителна война отеква и днес. Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години, като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски рижим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население“. Това казва посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова в свое поздравление, разпространено чрез фейсбук страницата на мисията, по повод Трети март.

Ето какво казва посланик Митрофанов в днешното си поздравление по повод Националния празник на страната:

„Скъпи приятели на Русия в България,

Позволете ми в този знаменателен мартенски ден от името на целия многонационален руски народ, на служителите на Посолството на Русия в България и лично от свое има да ви поздравя сърдечно с нашия общ празник – Деня на Освобождението на България от османско иго.

Преди 144 години беше подписан заключителният Сан-Стефански мирен договор, който постави точка на руско-турската война и даде възможност на българския народ да получи дългоочакваната си свобода.

След жестокото потушаване на Априлското въстание, когато цяла Европа остана безучастна, именно твърдата воля на император Александър II, безстрашието на руската армия и доблестта на българските опълченци създадоха предпоставките България да възроди своята държавност.

Походът отвъд Дунав получи мощна подкрепа от страна на всички слоеве на обществото, а участието в него беше приемано като мисия за спасяването на славянските православни братя славяни от османски гнет. Руско-турската Освободителна война отеква и днес.

Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като справедливи и отдавна назрели действия за защитата на жителите на Донбас от нацисткия киевски рижим, който в продължение на осем години безразборно избива цивилно население.

Многобройните опити конфликтът да бъде разрешен по дипломатически път не дадоха резултат. Вместо да чуят жителите на Донецка и на Луганска народна република, да окажат натиск върху украинските власти за спазване на Минските споразумения, западните държави продължиха да въоръжават фашистките украински групировки, подтиквайки ги по този начин към решителни действия срещу мирното население на Донбас.

Невъзможно е човек да се примири с такава ситуация. Това противоречи на нашите хуманни християнски ценности.

В този ден бих искала да призова българските граждани да се замислят и да погледнат на случващото се в Украйна с незамъглен от антируската пропаганда поглед. В момента в Украйна се провежда специална военна операция по демилитаризация и денацификация на престъпното киевско управление, което от 2014 г. води война със собствения си народ. Ще допълня, че в своята история Русия никога не е започвала войни – тя ги завършваше.

Убедена съм, че нашата кауза е правилна.

В заключение бих искала още веднъж да поздравя всички граждани на България с националния празник“, казва Митрофанова.

Припомняме, че в сряда двама руски дипломати, акредитирани у нас, бяха обявени за персона нон грата и получиха 48 часа да напуснат страната. Посланик Митрофанова бе привикана във външно министерство, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Тя обаче не се яви, а изпрати Филипп Воскресенский, дипломат от руското посолството.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук