Ерик Рубин САЩ
На снимката: Ерик Рубин, посланик на САЩ в България

 

Посланикът на САЩ Ерик Рубин участва днес във форума на „Атлантическия клуб“ за американо-българското партньорство и за трансатлантизма от перспективата на българското председателство на ЕС,  чийто специален гост бе и премиерът  Бойко Борисов.

Предстои ви трудно решение за модернизацията на военновъздушните сили,  разходите са много големи. Но, когато избирате, гледайте не само това, а и способностите на изтребителите, оперативната съвместимост на самолетите с НАТО, коментира днес в „Атлантическия клуб“ в София американският посланик.

Макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със самолетите на САЩ  и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона, подчерта дипломатът.

Европа е изправена пред много заплахи и предизвикателства днес, 27 години след падането на комунизма. Има стремежи от страна на Русия в региона да бъдат установявани определени правителства. На фона на всичко това е ясно, че България трябва да има добре оборудвани военни сили, обърна внимание Рубин.

Ерик Рубин похвали усилията на България и предаде на Бойко Борисов поздравления лично от американския президент Доналд Тръмп за това, че България се старае да има повече от един източник за енергийни доставки. (Президентът Тръмп, на срещата „Три морета“ в Полша, предложи на всички държави в Централна и Източна Европа, които са зависими от доставките на газ от Русия, проект за диверсификация и увеличаване на обемите на вноса на втечнен американски газ).

Съединените щати са горди със своята роля на държава, която подпомага ангажимента на България към бъдещето и образованието на децата, включително чрез учебните заведения в София и Благоевград и фондацията „Америка за България“, чрез инвестициите и работните места на американските компании, каза Рубин. Той припомни специално проекта с изстрелването на първия български сателит от компанията SpaceX през миналата седмица като отличен пример за обща работа.

Същевременно подчерта :

Може да се направи още много, свързано с подобряването на бизнес климата в България и укрепването на демокрацията. България има проблем с прозрачността и върховенството на закона, както и с демографията – младите няма да искат да останат, ако икономиката не расте и не виждат, че има работни места.

Инвестиционният климат е форма на националната сигурност: колкото по-положителен, приветстващ и прозрачен е той, толкова по-голям ще е икономическият напредък на България, акцентира посланикът.

Пак свързано с бизнес средата, Ерик Рубин подчерта специално, че  диверсификация на енергийни източници ще помогне на България, която остава почти 100 процента зависима от Русия в доставките на газ, петрол и ядрена енергия. Приветства завършването на интерконектора с Румъния и стъпките в изграждане на връзка с Гърция.

Посланикът поздрави България и активността да разработва и използва собствени запаси от газ. Обяви, че Вашингтон ще е готов да окаже помощ в диверсификацията. Той очаква скоро България да се включи в проектите ТАП и ТАНАП – Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод.

Казвал съм и ще повторя: няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията й с Русия. Връзките обаче трябва да се базират на принципи и ценности. Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме в Русия – това са цели, които и САЩ преследват. Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията с Москва.

На журналистически въпрос на срещата в „Атлантическия клуб“ дали София може да очаква визита на президента Доналд Тръмп, Ерик Рубин отговори :

„Ще направя всичко възможно и ще направя много усилия за такова посещение. Не мога да обещая, сега всеки американски  посланик по света работи по въпроса.“

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук