Днес е последният работен ден за депутатите преди лятната им ваканция. Днес е и краят на този горещ политически сезон. Народните представители ще почиват до 1 септември – или 1 месец.

Закон за МВР

В дневния ред на депутати е залегнало първо четене на Закона за МВР. Промените в него са свързани с извънредния труд на служителите с ненормиран работен ден.

Съгласно действащите правила, положеният труд в работни дни над установеното работно време не представлява извънреден труд, поради което не се компенсира с възнаграждение. Ето защо управляващите от ГЕРБ предлагат някои промени.

Със законопроекта се предвижда да се определи друг подход, при който всеки труд, положен извън установеното редовно работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно, да се отчита като извънреден труд, за който да се изплаща компенсация.

Предвиденото изменение регламентира също, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, може да се установи дневно отчитане на положения труд. С него ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положеният труд над установеното работно време в работни дни.

Приемането на тези промени ще доведе и до повишаване на качеството и мотивацията на полагания от служителите на МВР труд, пишат в мотивите си вносителите на законопроекта.

Ветото на президента

Вчера държавният глава наложи вето върху Закона за подземните богатства. Но според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова няма да бъде свиквано извънредно заседание на парламента.

Това на практика означава, че ветото остава за септември.

Парламентарен контрол

Шестима министри от кабинета ще вземат участие в последния за лятната пленарна сесия парламентарен контрол.

Първи на трибуната ще се качи новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов, чието участие в контрола ще бъде дебютно, откакто заема поста.

Към него са адресирани четири въпроса, свързани с политиката на правителството за намаляване на задълженията на държавните и общинските болници; наличие на заболели или заразоносители с Covid-19 от Център за спешна медицинска помощ в Русе; състоянието на отделението по хемодиализа в „Многопрофилна болница за активно лечение – Троян“ и критериите за промяна на противоепидемичните мерки в страната.

След него ще отговаря регионалният министър Петя Аврамова, която трябва да даде информация за проблемния пътен участък между с. Блатница и Стрелча.

Трети пред депутатите ще говори новият ръководител на МВР Христо Терзийски, който също ще участва на контрол за първи път, пояснявайки критериите и броя служители в неговото ведомство, които имат право да ползват туристически ваучер за почивка на море в България.

Евентуални проблеми при изплащането на пенсии на хора с увреждания – по този въпрос яснота ще трябва да внесе министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Условията на труд в детските градини и финансиране на системата на висше образование – с това са свързани питанията, отправени до просветния министър Красимир Вълчев.

Последен на трибуната ще излезе министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който трябва да обясни какви ще са действията на министерството във връзка с едно от решенията Върховния административен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук