На снимката: Корнелия Нинова

Третият проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание ще бъде връчен днес на третата по численост парламентарна група – „БСП за България”. Лидерът на левицата Корнелия Нинова го определи като „последната възможност за България”.

Заявките на Нинова са, че ще търси диалог с „Изправи се! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ за политики и допълни, че разговорите ще са изцяло публични, а тя няма да е кандидат за министър-председател. Ще се търси надпартийна личност.

„Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет. Разбираме го напълно, затова ще подходим държавнически, с разум и диалогичност към другите партии на протеста. Ще подходим различно от първия мандатоносител. Няма да поставяме предварителни условия, даде заявка Нинова.

Тя съобщи, че БСП ще предложи да се стъпи на политическата декларация, която бе постигната при първия кръг от преговорите. По думите й тя е добър документ.

В първите си коментари след политическата развръзка, Филип Станев от „Има такъв народ” припомни ясната позицията на партията, не изключи участие в разговори, но не и подкрепа за кабинет.

Дали „Демократична България“ ще участва в преговорите – ще решат колективните органи на обединението. „Изправи се БГ. Ние идваме“ заявиха готовност да участват в разговорите.

Преговори с ГЕРБ и с ДПС няма да има. Коментари обаче дойдоха и от двете парламентарни групи.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова целта на президента е изобщо да няма редовен кабинет.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира отказа на социалистите да преговорят с тях с думите: „И като няма да разговарят с нас, аз мисля, че те тези, разговарящите, ще са малко по-наясно с онова, което ще се случи, отколкото ние, с които не разговарят, нали така? Мисля, че е нормално“.

Всички реакции от вчерашния ден – вижте ТУК.

До този момент проучвателни мандати за съставяне на правителство бяха връчени на ИТН като партия, спечелила изборите, но двамата им проектокабинета не намериха подкрепа. Следващата партия, на която бе връчен мандат, бе коалицията ГЕРБ-СДС, които веднага върнаха мандата на президента.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!