народно събрание

На извънредно заседание днес от 11:00 часа парламентът ще обсъди при закрити врата годишните доклади на службите за 2021 г., според публикуваната на интернет страницата на Народното събрание (НС) програма, информира БТА.

Депутатите ще изслушат годишните доклади на Държавна агенция „Разузнаване“, на Служба „Военно разузнаване“ и на Държавна агенция „Национална сигурност“ за 2021 г., както и доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) относно цялостната дейност по състоянието на защитата на класифицираната информация в България през 2021 г. Заседанието ще е закрито, тъй като докладите на службите са с ниво на класификация „секретно“, а този на ДКСИ – с ниво на класификация „поверително“.

Извънредното заседание, свикано с разпореждане на председателя на НС Вежди Рашидов, ще започне с второто четене на законопроект за допълнение на Закона за здравното осигуряване. В него се предвижда с наредбата по чл. 81, ал. 3 от Закона за здравето да се определят критерии за класифициране на приоритетни многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ, които осигуряват достъп до дейности от пакета, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

С предлаганите нормативни промени се цели регулиране на обхвата на Националния рамков договор за медицинските дейности и условията и реда за работата на аптеките с НЗОК.

В дневния ред на извънредното заседание е включен и законопроект за промени в Закона за ратифициране на Протокола за предварително изпълнение на Споразумението относно Единния патентен съд.

Предвижда се също депутатите да обсъдят проект на решение за възлагане на Министерския съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2032 г. Вносители са председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) и депутати от комисията от „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“, ДПС и „Български възход“. На извънредното заседание парламентът ще обсъди и Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и проект на решение.

За повече вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук