Христо Иванов коалиция
На снимката: Христо Иванов.

След Демократи за силна България и „Да, България“ и „Зелено движение“ взе решение за преговори с „Продължаваме промяната“ за общо явяване на предстоящите напролет парламентарни избори. Така на практика и трите формации в коалицията „Демократична България“ дадоха зелена светлина за обединение с формацията на Кирил Петков и Асен Василев.

Разговорите между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ няма да са публични и ще започнат в първия възможен момент. Това увери съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в кулоарите на парламента, цитиран от БГНЕС.

„Трябва да изберем най-добрия вариант, за да постигнем максимум ефект. Ефектът, който целим, е първото място. То да ни позволи да наложим своя дневен ред и своята визия за формиране на управление на страната”, каза Иванов.

По думите му гласоподавателите на двете формации няма защо да се притесняват. „България трябва да излезе от спиралата от безперспективност и на липса на възможности. Очевидно е, че това без нас не може да стане“, категоричен е той.

По думите му съдебната реформа и нейното реализиране са въпрос на желание. „ГЕРБ и ДПС провалиха гласуването. Те бяха в зала, те не се регистрираха”, отбеляза той.

Той тълкува решението на депутатите на ГЕРБ да не се регистрират като нежелание реформата да бъде прекарана. „Възможно е законопроектът да мине на второ четене“, очаква бившият правосъден министър във втория кабинет на ГЕРБ.

„Искаме демократично реформаторско управление, което може да реши онези големи национални задачи, в името на които се търси обединение на обществото, за да затворим тежките разделителни линии, които се отвориха в последните години. Тук са и Шенген, и еврозоната, както и Конституционната реформа. Така че в името на тези цели трябва да намерим най-правилната формула и в преговори с ПП ще я търсим“, посочи Иванов.

Иванов уточни, че по отношение на листите те ще държат „да генерират подкрепа и в тях да има лидери, които ясно да мобилизират волята на хората да гласуват, за да можем да постигнем максимален ефект“. Единственото нещо, което ме интересува е максималният ефект за страната“, категоричен е съпредседателят на „Демократична България“.

И Кирил Петков, и Асен Василев и Христо Иванов заявяват, че целта им е първото място. Амбициите им изглеждат напълно постижими, понеже и в 47-то НС, и в 48-то НС, двете формации заедно събраха повече депутати от конкурентното им обединение ГЕРБ-СДС. Това означава, че обединяването им може да привлече допълнително гласове от демократичния спектър.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук