На снимката: Корнелия Нинова, Георги Свиленски
На снимката: Корнелия Нинова и Георги Свиленски

Третият мандат за съставяне на кабинет се превърна в заложник на актуализацията на бюджета. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще го задържи поне до 10 септември, за да бъдат гласувани необходимите промени в парламента. Междувременно ще продължи с търсенето на подкрепа за редовен кабинет. Първи с левицата се срещнаха от „Изправи се БГ!Ние идваме!“.

„Поставихме си две цели – да направим редовен кабинет, който да посрещне кризите, които ни връхлитат една след друга, и мнозинство, което да продължи промяната на модела на ГЕРБ „, каза Нинова.

Тя обяви, че БСП ще задържи мандата и няма да го върне веднага на президента.

„Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не може да го изпълним.“

Целта на партията е през това време да се направи последен опит за съставяне на правителство или партиите да успеят да приемат актуализацията на бюджета.

Според лидерът на левицата, ако върнат мандата веднага ще оставят пенсионерите без преизчисление на пенсиите, работниците без обезщетения, ако бъдат затворени фирмите; болните без „Ремдесивир“, който липсва, лекарите, работещи на първа линия без 1000 лв., а полицаите и военните без средства за охрана на границата пред заплаха от мигрантска вълна.

Първата среща на БСП с ръководството на ИБГНИ приключи и с първия официален отказа за подкрепа. „Изправи се БГ! Ние идваме“ няма да подкрепят БСП за третия мандат.

„Според нас е възможно следващо управления само с ИТН и ДБ. Тогава и ние заявяваме нашето намерение за подкрепа“, заяви лидерът на ИБГНИ Мая Манолова.

По думите на Манолова, обаче, те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи.

Припомняме, че в  извънредно интервю по БНТ лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи правителство, съставено от БСП и реформаторските партии.

Преобладаващата прогноза сред политици и наблюдатели е, че третият и последен опит за това в рамките на 46-я парламент е обречен на неуспех.

Предстоят срещи на БСП с „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук