ураган Айда

Ураганът „Айда“ удари крайбрежието на американския щат Луизиана,  недалеч от Ню Орлиънс, с ветрове със скорост 240 километра и поройни дъждове.  Хиляди хора избягаха от щата преди бурята, но в неделя сутринта бе вече твърде късно за напускане.

Един човек е загинал по време на урагана. Той е бил премазан от паднало дърво.

Това може да е бъде най-опасният ураган, връхлитал Луизиана от 1850-та година насам, каза губернаторът на щата Джон Бел Едуардс.

„Айда“ набра сили над топлите води на Мексиканския залив. Той стигна до сушата близо до Порт Фуршон, южно от Ню Орлиънс, като ураган от четвърта категория по петстепенната скала Сафир-Симпсън. Това означава, че ще причини сериозни щети на сгради, дървета и електропроводи. Ще бъде придружен от обилни валежи и покачване на нивото на водата с няколко метра.

„Айда“ достигна брега шестнадесет години след урагана „Катрина“, който през 2005 г заля Ню Орлиънс, погубвайки повече от 1 800 души. Системата от защитни насипи срещу наводнения около Ню Орлиънс бе подсилена след „Катрина“.

Националната метеорологична служба на САЩ (NWS) посъветва жителите на Ню Орлиънс да се подслонят незабавно, ако вече не са го направили. „Отидете във вътрешна стая или малка стая без прозорци. Останете на място през това време“.

Най-гъсто населеният град в американския щат Луизиана, Ню Орлиънс, остана напълно без електричество поради урагана „Айда“. Там живеят около 380 хиляди души.

Болниците в Луизиана вече са под натиск от Covid-19. Щатът е третият с най-висок процент на инфекции в САЩ.

Заради „Айда“ беше прекратен добивът на петрол в почти целия район на Мексиканския залив. Най-големият тръбопровод на горива в Съединените щати, който наскоро спря работа заради хакерска атака, преустанови доставките по две от линиите си между Тексас и Северна Каролина от съображения за сигурност

Президентът Джо Байдън призова гражданите в щатите Мисисипи и Луизиана да се вслушват в препоръките на официалните представители да вземат опасността насериозно. Той обеща властите да направят всичко възможно, за възстановяване на засегнатите райони възможно най-бързо.

Въздействието на климатичните изменения върху честотата на бурите все още е неясно. Но повишените температури на морската повърхност затоплят въздуха отгоре, което осигурява повече енергия за зараждане на урагани. В резултат на това те вероятно ще бъдат по-интензивни с по-екстремни валежи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!