телефон

Българите се оказва, че не сме особено предпазливи, когато използваме онлайн услуги през мобилните си телефони. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден за безопасен интернет. Денят се отбелязва  от 2004 г. във втория вторник на февруари с подкрепата на европейската мрежа на центровете за безопасен интернет „ИнСейф“ и Европейската комисия.

Целта е да се насърчаване  по-безопасното и по-отговорно използване на онлайн технологиите и мобилните телефони. Евростат излиза с данни за  най-често срещаните процедури за идентификация, използвани за достъп до онлайн услуги, както и със статистика гражданите на кои страни са най-предпазливи и отговорни.

През 2020 г. трима от всеки четирима души в ЕС на възраст 16-74 години са ползвали онлайн услуги със свое потребителско име и парола. Този дял варира в държавите-членки на ЕС.

На първо място е Холандия, където 91% от хората на възраст 16-74 години са използвали този метод за влизане в Интернет. Най-нисък дял е регистрирала Румъния- 45%.

Втората най-популярна процедура за идентификация е „код, получен чрез съобщение на мобилен телефон“, който се използва от 46% от хората на възраст между 16 и 74 години.

Следва използването на „вход за социални медии“ (34%), „сертификат за електронна идентификация или карта, използван например с четец на карти или с приложение“ (22%), както и „ПИН код за еднократна употреба“ списък или произволни символи на парола “(22%).

Делът на хората, които са ползвали онлайн услуги с помощта на мобилния си телефон, където кодът се получава чрез съобщение, също варира в целия ЕС. Най-висок дял се наблюдава в Дания (76%), Холандия (74%) и Чехия (73%).

За разлика от това, най-ниските дялове са регистрирани в България (9%), Румъния (14%), Гърция и Литва (и двете 22%).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!