През нощта втора група джихадисти от „Ислямска държава“ (ИД) се изтегли от последната крепост на екстремистите в Дамаск. Правителството досега не е потвърдило сделка с ИД, но военен източник, цитиран от официалната информационна агенция САНА, заяви, че е наблюдавано кратко прекратяване на огъня, което да позволи евакуацията на цивилни граждани.

Ярмук е последният квартал на Дамаск, който все още не е под контрола на правителството, а пълната евакуация на джихадистите от него ще доведе и до пълен контрол на управляващия режим върху столицата и околностите ѝ за първи път от 2012 г. насам.

Правителството и съюзническите сили започнаха операция миналия месец, за да прогонят джихадистите и други групи от няколко предградия в южната част на Дамаск. Те включват Ярмук, където някога се намираше най-големия палестински лагер за бежанци в Сирия и от 2015 г. е поставена под обсада крепост на ИД, , както и съседния квартал „Хаджар ал Асуад“.

Изтеглилите се от Ярмук джихадисти се отправили към малка територия в пустинята, която все още се намира под контрола на ИД.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук