Турски боен кораб
Турски бойни кораби често охраняват изследователските съдове на страната

Гърция не бива да си прави „погрешни сметки“ в условията на  засилващо се напрежение между нея и Турция в Егейско море, предупреди главата на турския генерален щаб ген. Хулуси Акар.

„Ние можем да провеждаме операции в Африн (североизточна Сирия). Ние можем да провеждаме операции в източните и югоизточните райони (на Турция – бел. ред.). Ако е необходимо, ние ще изпълним всяко свое задължение, което може да ни бъде възложено в Средиземноморието и в Егейско море без колебание. Никой не трябва да си прави погрешни сметки по този въпрос „, каза Акар, цитиран от Анадолската агенция.

Акар каза това по време на посещението си на бойния кораб „Газиантеп“, който участва в учението на турските въоръжени сили в Средиземно море. Той бил придружен от командващите сухопътните, военноморските и въздушните сили на Турция.

Генералът не спомена открито Гърция, но забележките му очевидно се отнасят до тази страна, тъй като между двете държави-членки на НАТО вече има напрежение относно твърденията за принадлежност на редица оспорвани острови в Егейско море. Акар наскоро проведе лична среща с гръцкия си колега адмирал Евангелос Апостолакис в седалището на НАТО в рамките на срещата на пакта.

„От съществено значение са добросъседските отношения, приятелството и зачитането на правата на човека и международното право. Ние изразяваме вижданията си по този въпрос на подходящи платформи. Но ние винаги сме казвали, че сме готови да използваме всички власти, предоставени ни безусловно, ако диалогът и сътрудничеството не работят“, каза Акар.

Той също така подчерта, че Турция „следи отблизо развитието в Черно море“ и е в постоянни разговори с крайбрежните държави за сигурността и стабилността на региона. Акар заяви, че борбата на Анкара с тероризма продължава „365 дни в годината“, като имаше предвид текущите операции в районите Идлиб, Африн и Ал-Баб в Сирия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук