Къде изчезнаха нулите от статистиката за броя на руснаците, закупили имоти у нас?

По време на българо-руския туристически форум в София, на който присъства и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев, стана ясно, че руските имоти по българското Черноморие са около 30 хил., а туристите, които посещават България са около половин милион.

„И значителна част от тях имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки, около 30 000 души. Сигурността е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца”, казва Медведев.

Нека ви върна само няколко години назад – през септември 2016 г. руският депутат в Думата и представител на управляващата партия Пьотр Толстой нахално заяви, че руснаците вече са купили половината от Черноморието ни и скоро ще изкупят цяла България.

„България ще я купим цялата, половината от крайбрежието вече купихме”, каза тогава Толстой пред кореспондент на БНР, отразяващ изборите в Русия.

При посещението си у нас през януари 2016 г. зам.-министърът на правосъдието на Русия тогава Сергей Герасимов гръмко обяви, че руснаците притежават 300 хил. имота в България.

Отговарят ли думите на истината?

По данни на Агенцията по вписванията малко над 73.5 хил. руски граждани и 30 руски фирми са закупили имоти в България за периода 2006-2016 г. и не всички от тях са по Черноморието. Няма точни данни за това колко са имотите, тъй като такава статистика не се води, но в масовия случай руснаците купуват по един или максимум два апартамента и то основно около Бургас.

Грубите сметки показват, че дори всеки руснак да е купил по три имота, лелеяното число от 300 хиляди не може да бъде достигнато, а за „половината от крайбрежието” и дума не може да става.

Нещо повече – според проучване на международната агенция за недвижими имоти Newestate, публикувано през януари тази година, все повече руснаци продават имотите си в България.

Причината за това е логична – влошеното икономическо състояние на Русия и сериозната девалвация на рублата спрямо лева. Така поддръжката на черноморските имоти за руснаците става твърде скъпа, затова те предпочитат да се отърват от придобивките си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!