Илон Мъск
На снимката: Илон Мъск

Най-богатият човек на планетата Илoн Мъск (според изчисления на „Форбс“ и Блумбърг в реално време) беше посъветван от потребителите на социалната мрежа Туитър  да продаде 10 процента от своите акции в компанията „Тесла“.

Анкетата беше обявена в събота и за денонощие в нея взеха участие 3,5 милиона души. Почти 58 процента от тях се произнесоха за продажба на акциите.

Мъск преди това обеща да се подчини на волята на мнозинството и нарече събирането на мнения в акаунта си в Twitter отговор на дебата, който се води в обществото за данъчното облагане на милиардерите.

Мъск по-рано писа, че „напоследък много се говори за нереализирани печалби като средство за укриване на данъци“, затова той предлага да продаде 10% от акциите си на Tesla и е готов да вземе решение въз основа на резултатите от това проучване, „каквито и да е резултатът.“

Той се реши на тази стъпка в отговор на данъчните инициативи на Демократическата партия в Сената. В търсене на средства за финансиране на социалните разходи и инфраструктурните проекти на президента Джо Байдън демократите предложиха да се налагат данъци върху акциите и другите активи на богатите, които досега не подлежаха на облагане.

Припомняме, че сегашната американска администрация често обвинява най-богатите американци, че плащат по-малко от другите, а често и изобщо не плащат поради факта, че състоянието им се инвестира в акции и расте, без да се облага с данъци, благодарение на нарастването на котировките.

Мъск възнегодува срещу инициативата, но все пак организира анкетата в Туитър.

По оценка на Ройтерс 10 процента от акциите му в „Тесла“ струват към момента 21 милиарда долара.

„Тесла“ е най-скъпата автомобилна компания в света, като наскоро пазарната ѝ стойност надхвърли 1 трилион долара.  Освен нея Мъск притежава и други доходоносни компании като Space X.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!