Бенямин Нетаняху
На снимката: Израелският премиер Бенямин Нетаняху

Генералният прокурор на Израел Авихай Манделблит обяви окончателното си решение да бъде повдигнато обвинение днес срещу премиера Бенямин Нетаняху, превръщайки го в първия премиер в историята на Израел, обвинен, докато все още е на поста си, съобщава „Джерусалем Пост“.

Решението за обвинение може да промени хода на преговорите за съставяне на ново правителство и това кой ще бъде новият министър-председател след изтичане на 21 дни, дадени като срок на Кнессет от президента.

Манделблит сега ще поиска от Кнесета /израелския парламент – бел. ред./ да свали имунитета на Нетаняху – процес, който може да отнеме 30 дни.

Нетаняху се опитва да забави каквото и да е въздействие върху неговата власт от страна на обвинителния процес и може да се опита да удължи процеса. Генералният прокурор обвини премиера в подкуп, в нарушаване на общественото доверие и незаконни дарения.

Премиерът е обвинен, че е действал в полза на заможни поддръжници и бизнесмени в замяна на подаръци или благоприятно отразяване на действията му в контролираните от тях медии.

Решението за обвинение на Нетаняху в подкуп е най-важното. Това означава, че процесът му ще бъде в окръжен съд, известен с това, че е по-строг от магистратските съдилища, и че той може да бъде изправен пред потенциална присъда от години, вместо месеци, и е малко вероятно да му се размине с общественополезен труд.

Нещо повече – всяка молба до Върховния съд, която без съмнение скоро ще бъде подадена, за отстраняването му от власт, има много по-голям шанс.

Нетаняху отрича всички обвинения и ги определя като опити от страна на враговете си да го свалят от власт. Той е на върха на политическата пирамида общо над 13 години – най-дълго в израелската история.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!